Nos, uraim és hölgyeim, csak semmi pánik! Megpróbálunk néhány tanáccsal segíteni, hogyan szervezzék meg a bevásárlást, hogyan süssenek-főzzenek előre, vagy készítsenek elő különböző fogásokat - hogy a négy napban egy kis pihenésre, kirándulásra, szórakozásra is jusson idő.
1.) Először is nézzünk körül a mélyhűtőben, ahová - jó magyar szokás szerint - betároltunk már korábban megvásárolt alapanyagokat, vagy eltettünk maradékokat - jó lesz ez még valamikor! jelszóval. Gondosan ellenőrizzük a szavatossági időket is, nehogy akkor derüljön ki, hogy valami már nem jó, amikor fel akarjuk használni. Nem mellékesen a mélyhűtőben felhalmozott élelmiszerek felhasználásával sokat spórolhatunk is a mostani bevásárlásnál.
2.) Készítsük el előre, hogy mi legyen a menü a 4 napban. Életünk megkönnyítése érdekében lehetőleg olyan recepteket válasszunk, melyek:
a.) tepsiben pikk-pakk lerakhatók, és csak a sütőbe kell betolni őket, vagy jól előkészíthetők akár este, akár néhány nappal korábban.
b.) nagyobb adag elkészíthető előre, és utána variálni lehet a felhasználásukat, különböző mártásokkal, köretekkel, vagy további készítési módokkal
3.) Hogyan vásároljunk?
Ha a menüket kitaláltuk, írjuk össze, és csoportosítsuk a vásárolni valók listáját. Zöldségeket, gyümölcsöket, húsféléket lehetőleg a piacon vásároljuk meg. Nagyobb a választék és olcsóbb is a beszerzés. Megéri akár egy kicsit utazni - akár kocsival, akár tömegközlekedéssel - a piaci bevásárlás érdekében.
Felvágottakból részesítsük ezúttal előnyben a vákuumfóliás csomagolásúakat , gondosan ellenőrizve természetesen a szabatossági időket. Így még vasárnap is kerülhet friss felvágott a reggelihez az asztalra.
Ha nem szeretjük a tartós, vagy féltartós tejet, vásároljunk be nyugodtan friss tejet, de egy részét forraljuk fel, és úgy tegyük a hűtőbe. Így garantáltan kitart, akár hétfő reggelig is.
Sokaknak fő gondja a kenyér, azaz, hogy nem szeretik a szikkadt, több napos kenyeret. Nos, két megoldás is van. Ha eddig még nem tettük meg, akkor itt az idő, hogy feltérképezzük a szűkebb-távolabbi kisboltokat, hova szállítanak majd pénteken is, szombaton is friss kenyeret. Mert a pékek csütörtökön ugyan nem, de a többi napokon dolgoznak. Számos nagy élelmiszer áruháznak van saját péksége, ahol biztosan lesz a hétvégén is friss pékáru.
S végül, de nem utolsó sorban - ha egyik fenti variáció sem jön be - megoldás az is, ha lefagyasztjuk a szükséges kenyér mennyiséget. Az egyszerű félbarna és házi kenyér igen jól bírja a fagyasztást. De, egyrészt vágjuk szét, negyed, vagy fél kilós darabokra - igényeinknek megfelelően - másrész sose tegyük mikroba kiolvasztani! A mikrózás ugyan gyorsan felmelegíti, de ki is szárítja a kenyeret. Elég, ha egyszerűen kivesszük a mélyhűtőből, nylon zacskóban hagyjuk a konyhapulton, szobahőmérsékleten kiolvadni. Súlytól függően egy-két óra alatt friss, puha kenyerünk lesz.
A barna kenyereket pedig még mélyhűtőbe sem kell tenni, csak egyszerűen nylon zacskóban a normál hűtőbe, majd hagyni szobahőmérsékleten egy kicsit átmelegedni. Még 3 nap múlva is ugyanolyan friss lesz.
4.) Néhány főzési-sütési tipp.
Készítsünk egy nagy adag húslevest. Az első nap a főtt hús mellé készíthetünk gyorsan egy mártást (pl. paradicsomszósz konzerv püréből pillanatok alatt kész van), és burgonyapürét (akár zacskós porból). Második nap, ha már csak leve van, vagy kevés a zöldség, tegyünk bele májgombócokat (mireliben kapható), harmadik nap erőlevesként csészében felszolgálhatjuk úgy, hogy mindegyik adagba frissen beleütünk egy nyers tojás sárgáját. Laktató és tápláló.
A negyedik napon, a maradék levet felhasználhatjuk pl. egy gyors zöldségleves hígításához.
Készítsünk egy jó nagy adag pörköltet. Fejenként kb. 20 dkg húst kalkulálva számoljuk ki a szükséges mennyiséget, a receptúra többi összetevőjét pedig arányosan növeljük meg.
Egyik nap feltálalhatjuk magát a pörköltet, valamilyen körettel és savanyúsággal. Második napon készíthetünk székelykáposztát, harmadik napon bácskai rizses húst a pörkölt felhasználásával. A negyedik napon a maradékot daráljuk le, és használjuk fel például rakott kelkáposzta, vagy lasagne készítéséhez.
Ha nem szeretik a pörköltet, és az azzal készült fogásokat, akkor süssenek le - a család nagyságától függően - 2-3 csirkét egyben. Első napra, frissen isteni a sült csirkecomb körettel, savanyúsággal. Második napon a mellek húsához készítsünk például egy tejszínes gombás mártást, vagy citromos tejfölös mártást és rizs köretet. A harmadik napon a maradék húsokat daráljuk le, és használjuk fel valamilyen rakott ételhez. Például, a milánói makaróni készítéséhez is felhasználhatjuk, csak a kész szószt kell hozzá megvenni.
Ráadásul ezeknek a fogásoknak az elkészítése nem igényli, hogy az egész délelőttöt a konyhában töltsük.
Nos tehát, ugye, hogy nincs ok a pánikra! Csak eresszék el a fantáziájukat, faggassák ki a családot, böngésszék a receptgyűjteményeket, és alakítsák ki a 4 nap főzési "koncepcióját" - s máris jobb kedvvel állnak neki a vásárlásnak, főzésnek!
És természetesen ne feledkezzenek el a megfelelő italok beszerzéséről sem!
Jó munkát, jó étvágyat kívánunk!