Életforma.hu

STÍLUS

Egy izgalmas, titokfejtő túra vár Tokajban!

Ha hazánk szépséges tájait, kulturális értékeit szeretné az idei nyáron felfedezni, s ráadásul még a borkultúra iránt is fogékonyságot mutat, akkor feltétlenül el kell zarándokolni Tokaj-Hegyaljára.

 Több, mint egy évtizede kísérem figyelemmel az újkori magyar borászat fejlődését, járom a borvidékeket, ismerkedem a borászokkal és a borokkal. Így választásom, ajánlásaim egyrészt valóban szubjektívek, de az objektív tények mellett az igazán hozzáértők értékítélete is megfogalmazódik bennük.

Szándékosan használtam a bevezetőben a zarándoklat szót. Hiszen magam is akárhányszor megyek Tokajba, mindig szinte vallásos áhítat tölt el. Lenyűgöz a táj szépsége, a dombokat uraló gyönyörű szőlősorok, a régióhoz tartozó települések történelmi és kulturális értékei, az itt élők hallatlan szorgalma és kitartása, s mindaz a misztikusság, megfoghatatlannak tűnő titokzatosság, mely a tokaji aszút körbelengi.

Természetes, kései szüretelésű édes bor más borvidékeken, más országokban is készül.

Mi lehet hát a tokaji aszú titka, s miért ennyire különleges?

Egyfelől könnyűnek látszik megfejteni a titkot: a talaj, a szőlőfajta és a klíma fontos szerepet játszik a bor születésében. Igaz azonban az is, hogy már ezekben az alapvető szempontokban is különleges a tokaji borvidék. Összesen 6 szőlőfajta őshonos (furmint, hárslevelű, sárga muskotály, gohér, kövérszőlő és zéta), s nem is engednek mást telepíteni. A legelterjedtebb az első három fajta, melyek közül a hárslevelűt más borvidékeken is termelik, furmintot csak Somlóhegyen, sárga muskotályt pedig sehol másutt az országban. (Nem összekeverendő a másutt termesztett muscat otonel szőlővel!) A szőlőszemek töppedését, aszúsodást elősegítő Botrytis Cinerea, a szürkepenész másutt is megjelenik a fehér szőlőn, ha az adott borvidéken éppen olyan klimatikus viszonyok alakulnak ki, s a borásznak van bátorsága kint hagyni a termést még októberben is.

Az egyik legfőbb titok, ami az igazi aszú születéséhez vezet, az Tokaj klímája.  Ha egy szép, hosszú, napos nyár után szeptemberben esőt kap a szőlő, napok alatt megjelenik a nemes penész, s ha erre beköszönt az igazi vénasszonyok nyara, akkor szépen szaporodik is, és kiváló aszú termésre számíthatnak a gazdák. A nem túl meleg, de napfényes nappalok után hajnalban a folyók (ne feledjék ott a Tisza és a Bodrog) felől felszálló pára "megakad", megül a domboldalakon és éppen kellő nedvességet biztosít a nemes penésznek. Aszúsodásra hát mindig számíthatnak, a mennyiség tekintetében azonban ők is ki vannak téve a természet szeszélyeinek. Hiszen, ha egy hosszabb esős időszak köszönt be szeptember végén, október elején, töppedés helyett elrohad a termés, így gyorsan le kell szedni, ami még menthető. Bár talán még az esőistennel is jó viszonyban vannak a tokajiak. A hegyek északról és nyugatról védőn körülölelik a déli és keleti fekvésű lejtőket, így gyakran az is előfordul, hogy mindenütt esik a környéken, csak Tokajban nem! A felhőket vagy eltereli a hegy, vagy átbukva a gerincen már az Alföldön eresztik ki terhüket. A legjobb évjáratokban így az aszúszüret bizony még novemberben is tart Tokajban.

Másfelől az igazi titkot - azaz a készítési technológiát - még ma is kutatják a tokaji borászok. Annak ellenére, hogy az alapvető technológiai szabályt, a gönci hordó és a puttonyok számának arányát, szigorúan betartják. Ám mivel kevés az írásos emlék a tokaji aszú készítésére, ki-ki a maga választja meg, hogyan válogatják az aszúszemeket, hogyan préselik, musthoz, vagy jó minőségű alapborhoz teszik-e hozzá, egy szőlőfajta, vagy több aszúsodott szemeit használják-e fel, a minimálisan előírt 2 éven túl is érlelik-e hordóban, meddig érlelik palackban, s persze ennek megfelelően mikor hoznak forgalomba egy-egy évjáratot.

Bármelyik technológiát is alkalmazzák, az kétségtelen, hogy az aszú különlegességét a bor testessége, magas ásványi anyag és cukortartalma adja, zamatában pedig a nemes penész és a szőlő ízének sajátos keveréke markánsan megjelenik.

Ugyanakkor Tokaj - éppen különleges szőlőfajtáinak, klimatikus és talajviszonyainak köszönhetően - a száraz fehér borok piacán sokkal eredményesebb lehetne. Ennek élharcosa éppen Szepsy István, akit a tokaji aszú királyának tartanak itthon is, és külföldön is.

Szepsy István tudása és eredményei előtt még a sokat vitatkozó borászok is fejet hajtanak, bölcsességeit áhítattal hallgatják. Így ha Tokaj-Hegyalján járunk, hozzá feltétlenül el kell zarándokolni a mádi pincébe. S bizony a kóstolást mindenképpen a száraz borokkal kell kezdeni, mert nemcsak hirdeti, hanem bizonyítja is, hogy csodálatos zamatú, különleges fehér borokra képes a borvidék. S persze a kóstoló sor végén kellő áhítattal ízleljük meg Szepsy István aszúját, mely sokak szerint a világ legjobb - de mindenesetre a legdrágább - tokaji bora, csakis 6 puttonyos változatban készíti, s csak a legjobb évjáratokban. Gyengébb évjáratokban inkább édes szamorodnit készít az aszúsodott szőlőfürtökből Szepsy István. S milyen finomat! Cseppet sem mellékesen egyúttal hozzájárul a szamorodni erősen megtépázott hírnevének jobbításához is.

Tokaj városában természetesen kihagyhatatlan a történelmi Rákóczi Pince, mely ma a Hétszőlő borászat birtokában van. Az áhítatos pince séta után, a kóstoló során külön figyelmükbe ajánlom a borászatnak a kövérszőlőből készülő Főborát, mely igazi ritkaság a borvidéken. Jelenleg az 1999-es és a 2005-ös évjárat kapható, s pompásan összehasonlítható az évjáratok különbözősége és az érlelés foka.

Bodrogkeresztúron egy fiatal borász pár, fiatal borászatát ajánlom figyelmükbe. Bárdos Sarolta és Molnár Péter néhány éve alapította meg a Tokaj Nobilis szőlőbirtokot. Igaz, tehetségüket már jó évtizede bizonyítják, különböző borászatokban, ám évek óta álmodtak egy olyan kézműves borászatról ahol egyedi minőségű borokat alkotva jutna kifejezésre a dűlő, a fajta és viszonyuk a természethez.. A családi pincészetet a fiatalasszony viszi elsősorban, hiszen a férj főállásban a tekintélyes Patricius borház főborásza, társadalmi munkában pedig a Tokaj Renaissence Egyesület soros elnöke. Ha igazán jellegzetes és tökéletes sárga muskotályt szeretnének megismerni, akkor azt Bárdos Sarolta előadásában kell megkóstolni! Félszáraz, kései szüretelésű és édes változatban is palackozzák. Érdekesség, hogy nekik is van Kövérszőlőjük, s a 2006-os évjárat különlegesen finom bort adott belőle.

Tolcsván a Sajgó Pincészetet ajánlom szíves figyelmükbe. Elsősorban annak okán, hogy Sajgó Gábor aszúját megkóstolják! A fő szabályokon kívül egészen más technológiát követ mint Szepsy István, ám ettől bora semmivel sem kevésbé finom, sőt!

Tarcalon a Gróf Degenfeld Szőlőbirtokot érdemes meglátogatni, ahol ráadásul a néhány éve elkészült 4 csillagos kastélyszállóban kitűnő szállást is kaphatunk.

A Világörökség címet azonban nem csupán a bornak, nevezetesen az aszúnak köszönheti Tokaj, amelyre a legfőbb bizonyíték, hogy idén - Gyula és Miskolc mellett - a település a Kultúra Városa Magyarországon.

Tokaj-Hegyalja települései közül sem csak a legismertebb - Sárospatak, Szerencs, Mád, Tarcal és a névadó Tokaj - méltók a látogatásra. Feltétlenül érdemes ellátogatni Erdőbényére, és fejet hajtani Szepsi Laczkó Máté szobra előtt, aki a hagyomány szerint elsőként ismerte fel a késői szüretelésű aszúszemek jelentőségét, és 1620-ra kidolgozta azt a technológiát, amivel e nemes bor azután elindult a világhír útján, s lett "a királyok bora, a borok királya".

Monokon Kossuth Lajos szülőháza ma emlékkiállításnak ad otthont, a sokak szerint "legnagyobb magyarnak" tartott államférfi személyes tárgyai mellett, számtalan történelmi értékű dokumentum is megtekinthető.

Tolcsván, a római katolikus templom egy része még híven őrzi az eredeti, XIV. századi gótikus jegyeket, melyekből már oly kevés lelhető fel Magyarországon.

Abaújszántón található a kevésszámú hazai klasszicista stílusú magánkastélyok egyike. A volt Patay kastélyt az önkormányzat 2003-ban megvásárolta, az állag megóvás már megtörtént, s a tervek szerint múzeum, vendéglátó egységek, és egy konferenciaterem kap majd benne helyet. Addig is érdemes legalább kívülről megcsodálni.

Hercegkúton a félig földbe vájt, emeletes pincékben már a XVIII. Században érlelték, tárolták a bort a helyi gazdák, s a pincesor népi építészetünk legszebb emlékei közé tartozik.

A történelmi borvidék szőlő- és borkultúrájáról a legátfogóbb képet Tolcsván, a Tokaj-Oremus Bormúzeumban kaphatják.

A világörökség szelleme, nemes borok, kiváló muzsika, remek közösség, környezetvédelem - ezek a legfőbb jellemzői a Hegyalja Fesztiválnak, mely valódi márka lett rövid időn belül a hazai és közép-kelet-európai fesztiválok sorában. Az idén már kilencedszer várja a visszatérő és az új hegyaljásokat a legnagyobb vidéki fesztivál július 9-e és 13-a között, kilenc zenei színpadon több mint kétszáz produkcióval.

A borvidék látnivalóiról, pincészeteiről, szálláshelyeiről, éttermeiről a www.tokaj-turizmus.hu honlapon részletes információkat találnak. A helyszínen pedig a tokaji Tourinform iroda szombat és vasárnap is nyitva van, készségesen ad felvilágosítást az éppen aktuális eseményekről, és szolgál nyomtatott tájékoztató anyagokkal.


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.