A XXI. század sok tekintetben a változások kora lesz. Hosszú lenne felsorolni azokat az ételeket, amelyek már az utóbbi évtizedekben mint újdonság jelentek meg a fogyasztói társadalomban, s amelyek visszaszorulóban vannak. A strucc - mint lapos mellű futómadár - húsa mindenképpen változást hoz gasztronómiai értelemben. E futómadarakat Európában az utóbbi évtizedekben kezdték el tenyészteni és hizlalni húsukért és értékes melléktermékeikért.
Az egészséges táplálkozás alapanyaga
A strucc húsa a vörös húsok kategóriájába tartozik, megjelenésében a marhahúsra emlékeztető, de annál valamivel sötétebb. Alacsony zsír- és koleszterintartalma miatt fogyasztása feltétlenül javasolt gyermekeknek, várandós és szoptatós anyáknak, diétázóknak, sportolóknak, szív- és érrendszeri betegségekben, illetve magas vérnyomásban szenvedőknek. A hús magas vas- és fehérjetartalma alapján mindenképpen az egészséges táplálkozás alapanyagául szolgál. Kuriózumképpen említhető, hogy 100 gramm strucchúsban háromszor annyi vastartalom van, mint a csirke, a sertés vagy akár a hal húsában, mégpedig olyan formában, hogy az emberi szervezetbe - hosszadalmas tranzakciók nélkül - azonnal be tud épülni, és elősegíti a vörösvértestek képződését.
A minőségnek ára van
A rendkívül tetszetős megjelenésű, egészséges vörös húst az utóbbi évtizedekben számtalan szakértői csoport vizsgálta. Európában 1995-1998 között 19 szakértői csoport és 1999-ben 11 szakértői csoport tollából jelent meg tanulmány, amelyekben ennek az új piaci terméknek beltartalmú értékeit, az egészséges táplálkozásra áttérők érdekeit szolgáló mutatókat vizsgálták. A táblázat különböző állatfajok húsféleségei összehasonlító vizsgálatainak eredményeit mutatja Marais és Kruger 1999. évi kutatási tanulmányai alapján.
A táblázatból kitűnik, hogy vannak állatfajok, amelyek az állati fehérje viszonylatában magasabb értéket mutatnak a struccénál, de a fehérjét alkotó aminosavak tekintetében az életfontosságú, ún. esszenciális, az emberi szervezet által elő nem állítható fehérjealkotókat nagyobb arányban tartalmazzák. A többi ásványi anyag, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges emberi szervezet számára, a kutatási eredmények alapján a táblázatból áttekinthetők. Egy ilyen magas beltartalmi értékekkel rendelkező vörös hús a piaci értékesítési láncokban is magas árfekvésben jelenik meg a piacon. A húsfogyasztók körében a BSE-től (kergemarhakór) való félelem miatt is egyre nő a kíváncsiság és a kereslet az újdonságnak számító strucchús iránt. Készíthető belőle steak, rablóhús, pörkölt, gulyásleves és különféle füstöltáru-féleségek.
Minden része felhasználható
A strucc gyakorlatilag két felső- és két alsócombból áll, ami a tényleges húshasznot illeti. Természetesen emellett még a nyak izomzata és a belsőség említhető, de mennyiségileg és értékét tekintve ezek másodlagosak. A hús állaga vörös, marhahúshoz hasonló jellegű, de nagyon sok múlik a vágás technikáján. A hús ízanyagai sok tekintetben az őz húsához hasonlítanak. A strucchús - jó magyar szokás szerint - természetesen a kolbászba is bekerült már, és akik fogyasztották, kizárólag csak felsőfokon nyilatkoztak...
Egy tojó évente 40-90 db tojást tojik, amelyek súlya 1400-1900 g között van. A strucc tojása túlságosan nagy értéket képvisel ahhoz, hogy közvetlen fogyasztásra használjuk fel. Amikor azonban a keltetés során kiderül, hogy a tojás nem "fiás", akkor még étkezési célra kiválóan alkalmas. A tojás fehérjerésze kissé hígabb állagú, de pl. sütésnél a piskótatészta sokkal magasabbra "jön fel", mint a tyúktojással.
Az állat hasa alatt jelentős és értékes - a libazsírhoz hasonló állagú - zsírréteg található, amely az állat hidegtűrését nagyban segíti. A strucczsír rendkívül lágy tapintatú, azonban nagyon hamar avasodik, ezért hűtve tartható el hosszabb ideig. A zsír a kozmetikai iparban is használatos, és testápoló készítmények kíváló alapanyaga. (Gasztrofórum)