Legkisebb borvidékünk - területe nem éri el a 700 hektárt - alig egy ugrásnyira van Veszprémtől is, a Balatontól is. A 8-as úton Veszprém felől közelítvén egy kanyar után szinte elénk ugrik a jellegzetes formájú hegy. Meredek lejtőire nehéz felkapaszkodni, autóval éppen csak a hegy derekáig lehet felmenni.
Hát még művelni milyen nehéz! Pedig mind a Somló, mind a hozzá tartozó Ság- és Kis-Somlyó hegy minden oldala, még az északi fekvésűek is szőlővel vannak telepítve.
"Annyira tele van a teremtés olajával, hogy csak kellően elmélyedt, végleg elcsendesült, kiegyensúlyozott magányban szabad inni." - mondta Hamvas Béla a somlói borról.
Márai Sándor szerint "A somlai borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából."
Az sem véletlen, hogy Mikszáth Kálmán a Noszty fiú esete Tóth Marival című regényében éppen a somlói szüretet örökítette meg.
A Somló különleges terroirja a történelem folyamán nemcsak kitűnő borok, hanem színes legendák születésének is forrása volt. A somlói bort - hasonlóságaik alapján - hosszú időn keresztül a tokajival emlegették együtt, a "nászéjszakák boraként" aposztrofált juhfarkat pedig Mária Terézia bécsi udvarától egészen Indiáig fiú utód nemzésére képessé tévő varázsitalként tisztelték.
A terroir, mely nem más, mint a talaj és a klíma borvidékre jellemző egyedisége, valóban különleges Somló-hegyen. A vulkanikus eredetű bazaltláva és tufa, a meredek lejtőkbe mélyen megkapaszkodni kénytelen szőlő savban gazdag, kemény karakterű, testes, telt, diszkrét illatú, igazi "férfias" bort ad termelőjének. Lassan fejlődik, hosszú ideig érlelődik és későn öregszik. Ezért Somlón még ma is a hordós érlelést helyezik előtérbe. Az acéltartályos, reduktív, gyors borkészítés szinte ihatatlan lőrét eredményezne Somlón. Az 1-2 éves hordós érlelés után még hosszabb időn át palackban is hagyják érni, "férfiasodni" a somlói bort.A Somló mintegy fél ezer hektáros területén több mint 3000 gazda műveli szőlőjét, készíti borát. A két szám összevetéséből is látható, hogy nagyon sokan csak annyi bort termelnek, amit akár egyedül is el tudnak fogyasztani. Legfeljebb a rokonokat, ismerősöket kell megkínálni, hogy az új termés idejére kiürüljenek a hordók. Néhányan kicsit nagyobb birtokon gazdálkodnak, de a legnagyobb is száz hektár alatt marad.
Érdekesség, hogy legkisebb borvidékünkön a leghosszabb a látogatók, turisták számára kínált borút: 92 pince szerepel a listában! Egyúttal ékes bizonyítéka is azonban annak, hogy a "kicsik" csak összefogva, egymást támogatva tudnak megélni
Ha ennyit végig akarunk járni és kóstolni, akár egy hónapot is eltölthetünk a környéken. Így hát ismét választásra kényszerülünk.
A hegy két nagy bölcsét, legismertebb borászát természetesen nem lehet kihagyni.
Béla bácsi, azaz Fekete Béla jóval túl van a nyolcvanon. Mindenféle családi hagyomány nélkül, természetszerető hobby borászként kezdte. Igaz, 40 évvel ezelőtt. Hosszú évtizedek alatt, megismerve a hegyet, a talajt, a klímát, a szőlő természetét "érlelte ki" borait, melyek azonban már jó évtizede a hazai borok élvonalába tartoznak. Ma is szívesen fogad vendégeket, ha bejelentkeznek hozzá, még mindig fürgén mozog a hordók között, s dagadó büszkeséggel tölti lopóból poharunkba a bort. Birtoka mindössze 3 hektár, így a palackba kerülő mennyiség nem sok, csak egy-két borboltban, és a legjobb éttermek pincéjében lehet fellelni.Györgykovács Imre családjában ugyan hagyományai vannak a borászkodásnak, ő azonban némi kerülővel jutott el Somlóra. Alig egy hektáros birtokán azonban sokak szerint ő termeli a legkarakteresebb somlói borokat. Különösen az olaszrizlingjét érdemes megkóstolni. Sokak szerint az egész országban e fajta legkarakteresebb bora az övé.
Kreinbacher József cégalapítása 2002-ben felbolygatta a hegyet. A területek felvásárlása, a hatalmas építkezés, az utakat gyötrő kőszállító autók... Többnyire nem értették, hogy a borpiac jelenlegi helyzetében egy más területen sikeres üzletember miért is fektet be közel egymilliárd forintot a somlói birtokába. A vaskeresztesi születésű tulajdonos, mélyépítő mérnöki tanulmányait Németországban fejezte be, és ott kezdett dolgozni is, majd saját céget alapított. Régi rajongója a kiváló boroknak. Az volt a célja, hogy egy olyan presztízs-borászatot hozzon létre, amely akár még nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményeket tud produkálni. Különleges elnevezésű borait - Taposó-kút Cuvée, Barát szikla, Öreg tőkék bora - egyre nagyobb ismertség és elismerés övezi.
A kettős állampolgárságú (német-magyar) Spiegelberg István is új telepes Somlón. A birtok határait lépésről-lépésre terjesztette, ahogy egy-egy terület eladóvá vált. Jelenleg néhány kisebb közbeékelődő idegen darabbal 1,7 hektár szőlője van, öt vagy hat pincével. Először nem is gondolt a borászkodásra. "Itt tanultam meg mindent. Jártam a hegyet, s ahol jobban ízlett a bor, ott többet kérdeztem. "- vallotta meg egy interjúban néhány éve. 2005-ben laza csoportot hozott létre három társával. A Vinum Somlaicum - Bortársulásban Kolonics Károly, dr. Tóth Barnabás és dr. Laposa József összesen 8 hektáron gazdálkodik a hegy különböző részein.A borászkodás mellett nagy hangsúlyt fektet a vendégfogadásra. A régi pincéket, présházakat mára már szépen felújították, régi hordódongákból készítettek útjelző táblákat, hogy a vendég megtalálja őket a hegy különböző részein.
Csak e rövid ízelítőből is kiderül tán, érdemes Somlóra ellátogatni. "A vezet, vagy iszik?" kérdés megválaszolása sem okozhat gondot: szálláslehetőség is kínálkozik a hegyen, így előbb iszunk, aztán alszunk, majd vezetünk!