Mielőtt foltot eltávolítandó elszántan nekiesnénk a szövetnek, minden esetben el kell olvasni a mosási útmutatót! Számos bosszúságot és további, magunk által előidézett foltot előzhetünk meg, ha tudjuk, mi az a vegyszer, amit semmiképpen ne használjunk az adott ruhánál. Ha nem ismerjük a folt eredetét vagy a tisztítandó anyag tulajdonságait, végezzünk próbatisztítást! Először az anyag kevésbé látható részein nézzük meg a tisztítószer hatását. Ha úgy
tűnik, hogy valamilyen elváltozást okoz az anyagon, azonnal mossuk ki, és próbálkozzunk mással.
Mielőtt a foltra fordítanán a figyelmet,
az anyagot öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Soha ne kezdjünk folttisztításba piszkos anyagon! A pecsétet mindig tiszta ruhából próbáljuk eltávolítani, mert ha a teljes felület poros, a tisztított rész körül sötét piszokgyűrű keletkezhet, aztán csak győzzük azt is kiszedni! Ha egyszeri kezeléssel nem tűnt el a paca, de valamelyest halványodott, érdemes többször is megismételni a műveletet. Minél előbb lássunk neki a folttisztításnak, biztosan könnyebb lesz a dolgunk, ha nem hagyjuk beszáradni az anyagba a szennyeződést. Ha mégis egy régi folttal kell megküzdeni, azt tanácsos az anyag mindkét oldaláról kezelni. Fontos még, hogy finom mozdulatokkal dolgozzunk, a dörzsölés hatására ugyanis a foltok szétterjedhetnek. Forró vizes dörzsöléssel pedig tisztítás helyett a textíliához rögzítjük a szennyeződést. A mosás előtt a területet hideg vízzel meg kell nedvesíteni, a folt külső szélétől befelé haladva. Folttisztításhoz sokan szivacs helyett vattacsomót ajánlanak, mivel azzal nem lehet szétkenni, terjedelmesebbé tenni a foltot.
Nincs olyan szer,
amely minden folt eltávolítására alkalmas, de a leggyakoribb háztartási szennyeződések - zsíros ételek, bor, tea, fű és egyebek - eltávolítására az általános folttisztítók általában hatékonyan használhatók. A folttisztító szerek nagy része enzimeket használ a tisztításhoz. Ezek olyan anyagok a természetben (például az emésztésben is), amelyek nagyobb molekulákat kisebbekre tudnak hasogatni. Alapvetően alacsony hőmérsékleten működnek, és 60 Celsius-fok felett elbomlanak. Vannak köztük, amelyek zsírokat, és vannak, amelyek fehérjéket képesek lebontani. Az univerzális folttisztítókban többféle enzimet kevernek, és az éppen szükséges lép reakcióba a folttal. De ettől még a másik is ott van - teljesen feleslegesen! Vagyis olyan vegyszert is adagolunk, amire egészen biztosan nem lesz szükség a feladat elvégzéséhez.
Minden foltot
olyan szerrel kell fellazítani, amelyben oldódik - ezért fontos tudni, hogy pontosan milyen szennyeződéssel állunk is szemben. Ha meghatározzuk, milyen foltról van szó, ahhoz megfelelő enzimet tartalmazó készítménnyel, kevesebb vegyszerrel és hatékonyan tudjuk azt eltávolítani. Természetes folteltávolító szerek a citrom, a fehér ecet, a glicerin, a tiszta alkohol és a bórax. Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású szereket (ecet, citrom) lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.
A cikk a Konyha&Fürdő magazin 2011 tavaszi számában jelent meg.
Illusztráció: Electrolux