Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
Általában egy héten belül, kezelés nélkül is gyógyul, az esetek mintegy tizede azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik.
Kockázatok külföldön
A legjelentősebb kockázati tényező az úticél. A fejlődő országokban a leggyakoribb a betegség előfordulása. Az utazók hasmenése fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb korosztályt, főként a "kalandosabb" utazás és időtöltés miatt.
A hasmenéses megbetegedés kórokozói széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe. Nagy a veszély nem megfelelően kezelt ételek - nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek - fogyasztása esetén.
Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Enyhe lefolyású betegséget leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb lefolyásúakat többnyire egysejtű élősködők, illetve egyes baktériumok okoznak.
A fertőzések megelőzése és kezelése
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Hogyan előzhető meg a hasmenés?
- Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet!
- Jól átsült, átfőtt ételeket együnk, kerülendőek a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek, fagylaltok fogyasztása! A nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak fertőtlenítő lemosás után fogyasszuk! Az ételek elkészítésével kapcsolatban a jelmondatunk legyen: "Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!"
- Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok. Használjunk palackozott vizet még a fogmosáshoz is!
- Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, vihetünk magunkkal fertőtlenítő szereket (Neomagnol tabletta, Solutio iodi alcoholica), melyek segítségével magunk állíthatunk elő kórokozómentes ivóvizet, vagy fertőtleníthetünk gyümölcsöket, eszközöket.
- Hasznos lehet a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztító készülékek beszerzése is.
A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése, tehát víz, sók és cukor lehetőleg szájon keresztüli, súlyos esetben infúzió segítségével történő bevitele. Erre a célra előre kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények. Súlyos esetekben az adott kórokozótól függően antibiotikummal vagy féregellenes szerrel történő kezelés indokolt.
Gyógyszerek megelőzési céllal történő szedése általánosságban nem javallt, azonban egyes speciális esetekben (idült betegségekben szenvedők, immunhiányos betegek, szívbetegek, fontos küldetést teljesítők) megfontolható.
Forrás: www.webbeteg.hu