Életforma.hu

STÍLUS

Hogyan készül a jó kávé? Most elmondjuk!

A kávé szerelmesei szerint az ital igazi élvezetéhez hozzátartozik a kávéházi hangulat és a kellemes társasági környezet. Azt azonban ők sem tagadják: e nélkül is igazi felüdülést jelent egy csésze saját főzésű, zamatos presszókávé vagy habos kapucsínó. Vajon hogyan készül?

A kávé, amely több mint hatszáz esztendeje indult el hódító útjára az etiópiai Kaffából, mára a víz mellett a leggyakrabban fogyasztott itallá vált a világon, megelőzve a teát is. Nálunk a 17. századtól terjedt el a törökök révén. Igaz, akkor még kézzel zúzták össze a kávészemeket, mivel - bár az első kávéfőzőt már 1806-ban feltalálta Benjamin Thompson, Rumford grófja, kémikus-fizikus - az első mechanikus kávédarálót csak 1834-ben fejlesztették ki. Ezután rohamosan terjedt Európában és a tengerentúlon is a kávéivás kultusza, amin még sokat lendített az 1908-ban szabadalmaztatott, papír kávészűrő: addig ugyanis nem volt megfelelő szűrő a zacc és az aromaanyagok szétválasztásához.

A kávéitalok alapját ma is a két eredeti kávéfajta, az illatos és ízletes arabica, valamint a kevésbé aromás robuszta keveréke adja, ezek aránya teszi minőségivé vagy kevésbé azzá a kávéalapanyagot.

Persze annak, hogy a lefőzött kávé selymesen lágy, illatos és kellően aromás legyen, megvannak a fortélyai, mint ahogyan az egyes kávéitalfajták - eszpresszó, kapucsínó, kaisermelange, krémkávé - készítésének is vannak aranyszabályai: a gondos termésválogatás és megfelelő arányú keverés mellett a fokozatos hőfokon való pörkölés, a kellő finomságú őrlés, a lefőzés időtartama, a készüléken belüli gőznyomás, a víz minősége és hőmérséklete.

Egy kis kalauz a kávéfajták készítéséshez:

Caffé crema (krémkávé): normál erősségű eszpresszókávé, krémes réteggel a tetején.

Caffé latte: dupla eszpresszókávé, amelyben sok a tej, kevés a hab.

Caffé mokka: egyharmada eszpresszókávé, kétharmada pedig kakaó és habosított tej.

Cappuccino (kapucsínó): egy rész presszókávéból és két rész krémesen habos tejből készül.

Doppio (dupla eszpresszó): kétszeres adag eszpresszókávé.

Eszpresszó (gyorsan készült) kávé: könnyű, a hagyományosnál kevesebb koffeint tartalmazó kávé, nevét az elkészítés módjáról kapta. Lefőzése során az őrölt kávén nagy nyomás alatt, mintegy 20-25 másodperc alatt áramlik át a 90-95 fokos víz, így a nehezebben oldódó anyagok nem oldódnak ki a tömörített "kávépogácsából". A jó minőségű kávéból az eredeti eljárás szerint készült presszókávé felszínén 2-4 milliméter vastag, hosszabb ideig megmaradó sűrű hab (crema) képződik. A rövidebb eszpresszót Itáliában risztrettónak, a hosszabbat lungónak hívják.

Hosszú kávé: sok (100-120 milliliternyi) vízzel főzött kávé.

Kaisermelange: bécsi kávékülönlegesség, fürjtojás és méz hozzáadásával készül.

Latte macchiato: egy eszpresszó nagyon sok (2-3 deci) meleg tejjel, tetején tejhabbal. Kevés benne a kávé a tejhez képest, így alig színezi azt meg.

Macchiato: az olasz elnevezés foltost jelent, ami abból ered, hogy a lefőzött eszpresszókávéra csak egy foltnyi tejhab kerül, ami épp csak megszínezi.

Melange (bécsi kávé): feketekávé, tej és tejszín keverékéből készül, a tetejére nem tesznek tejszínhabot.

Rövid kávé: a normál adaghoz használt kávéőrleményhez körülbelül 25 milliliter vizet használnak fel.

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. december- 2009. januári számában jelent meg.


Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!
A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus férfi karórák titkai 

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a precizitást. De hogyan is működnek ezek a kiegészítők? Sokak számára ezek a kérdések ismeretlen területnek számítanak, mégis egyszerűen megérthetők, különösen, ha ránézünk a mechanizmusukban rejlő zsenialitásra.
Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél? 

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra is az egyik legnépszerűbb és legnőiesebb választást nyújtják. Ezek a könnyed, kényelmes cipők tökéletesen illenek az őszi outfitekhez, legyen szó elegáns vagy hétköznapi viseletről. Az ősz változékony időjárásában is bátran viselhetők, ha megfelelően kombináljuk őket. De hogyan lehet őket úgy hordani, hogy mindig kifinomult és stílusos megjelenést biztosítsanak? Nézzük!
Tuti tippek a reszelésmentes technikához

Tuti tippek a reszelésmentes technikához 

Nőként a legszebb természetes ékszerünk a körmünk és a hajunk, amit igyekszünk a lehető legkevesebb munkával tökéletessé varázsolni. A műkörmök viselésének pedig van egy biztos velejárója: rá lehet szokni. Ez pedig azt jelenti, hogy 3-4 hetente elmegyünk a körmöshöz. Viszont ehhez hozzá tartozik az is, hogy rengeteg port kell elviselnünk. Szakemberként meg pláne.
Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal?

Platform cipők – hogyan kombináljuk őket ruhákkal? 

A platform cipők visszatértek a divatba, és tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egy kis magasságot és stílust szeretnénk hozzáadni megjelenésünkhöz. Ezek a cipők nem csak kényelmesek, de sokoldalúan kombinálhatóak különféle ruhadarabokkal, legyen szó hétköznapi vagy alkalmi viseletről. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan hordhatjuk a platform cipőket különböző stílusú ruhákkal, hogy mindig divatosak maradjunk.
Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz?

Miért elengedhetetlenek a férfi és női köntösök a tisztálkodási rutinhoz? 

Egy puha meleg köntös mindig kellemes hangulatot ad a hűvös reggelekhez. Viszont nem csak ennyi az előnye annak, ha beszerzünk egy minőségi köntöst otthonra, és élvezzük annak minden kényelmét.
700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében

700 új termékkel bővült a dm kínálata a szépség és egészség jegyében 

A dm idén tavasszal ismét 700 új termékkel bővítette kínálatát, az arcápolás, a natúrkozmetika, reform élelmiszer, gyógytermékek, szájápolás és háztartás kategóriákban. A bővítésnek köszönhetően ismét több magyar márka termékei is helyet kaptak a dm polcian és online shopjában. A választék kialakításában a vásárlók véleményét is figyelembe vette a drogéria.