Életforma.hu

STÍLUS

Hús az asztalon

Az ember vegyes táplálkozású élőlény, ősidők óta mindenevő. A vegyes táplálkozás lehetővé tette, hogy az emberi faj a Föld szélsőséges körülményei között is elterjedjen. A különféle népcsoportoknál egymástól eltérő táplálkozási szokások alakultak ki: mást fogyasztanak a zord vidékeken élők és mást azok, akiket gazdag növényvilág vesz körül.

Az eszkimók például majdnem csak hússal és zsírral, a polinéziaiak hallal és gyümölccsel táplálkoznak. Az öntözéses kultúrákban élők főleg gabonával, juh-, szarvasmarha- és szárnyashússal csillapítják éhségüket.

A hústudomány egyik legnagyobb nemzetközi tekintélye, Lawrie R. A. professzor szerint "jelenleg semmi okunk nincs arra, hogy megváltoztassuk azt az ősi nézetet, hogy a hús kiváló, nagy élvezeti értékű tápanyagforrás a legtöbb fogyasztó számára. Ez akkor sem tagadható, ha némely ember számára a húsfogyasztás bizonyos kockázatot jelenthet."

A hús az emberiség többsége számára nélkülözhetetlen. A táplálkozáshoz szükséges állati fehérje nagy részét mással nehezen pótolhatóan a hús biztosítja.

Egyes vélemények szerint a közvéleményben kialakult húsellenességben a tudomány is hibás. Többször és jobban kellene propagálni az egészséges táplálkozásban a hús szerepét, mint a fehérje, a vitaminok és az ásványi anyagok fontos forrását. Az ember sorsa a bőséges táplálkozás rövid periódusaival tarkított éhezés volt, ezért a táplálkozást tekinti a jólét egyik legfőbb mértékének. A hús több a tápanyagok összességénél, megfelelő arányú fogyasztása az élet örömei közé tartozik. A gazdasági viszonyok javulását döntően a húsfogyasztás növekedése jelzi.

VAN, AKI UTÁLJA...

"Nem kényszer a disznótor" - tartja a mondás. A húsevés nem kötelező, ezért vannak, akik tartózkodnak tőle. A hús kedvelésének és elutasításának számos fokozata van. Van, aki a húst is hússal enné, más viszont utálja a hús ízét. Egyesek anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, őket kényszervegetáriánusoknak nevezik. Mások egészségi okok miatt, orvosi tanácsra tartózkodnak fogyasztásától. Sokan vallási okokból böjtölnek hosszabb-rövidebb ideig. A zsidók és mohamedánok vallási tilalom miatt nem esznek sertéshúst.

A vegetáriánusok növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, és különböző mértékben elutasítják az állati eredetű termékek fogyasztását. Vannak, akik a növényi eredetű ételeken kívül tejet, tejtermékeket és tojást is fogyasztanak, ők a lakto-ovo-vegetáriánusok. A szemi-vegetáriánusok halat, esetleg baromfit, a veganok kizárólag növényi eredetű élelmet fogyasztanak. A vegetáriánusok általában egészséges életmódot folytatnak, nem vagy csak mértékkel fogyasztanak alkoholt, nem a dohányoznak és rendszeresen mozognak. Az igazi vegetáriánusok B12-vitamin-hiányra hajlamosak. Rendszerint alacsony a kalcium-, vas- és cinkbevitelük. A kizárólagos gyümölcsdiéta fehérjében, sóban és mikrotápanyagokban szegény, hosszabb ideig nem tartható fenn. Egyes adatok szerint a vegetáriánusok között bizonyos rákbetegségek ritkábban fordulnak elő, és vérük koleszterinszintje alacsonyabb, ami csökkenti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.

A vegetáriánus táplálkozás hátterében vallási, filozófiai, egészségügyi és ökológiai megfontolások állnak. Újabban a társadalom minden rétegében, főleg a fiatalok és a magasan iskolázott, aktív társadalmi életet élő egyének között került előtérbe a táplálkozás-élettan eredményeit, állatvédelmi, etikai és környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő, a húsfogyasztástól tartózkodó, úgynevezett tudatos táplálkozás.

A fentiekkel ellenkező irányú folyamat is ismeretes. Mielőtt Japán 1868-ban megnyitotta kapuit a nyugati civilizáció előtt, a japánok szemi-vegetáriánusok voltak, a húsok közül többnyire csak halat ettek. Napjainkban viszont egyre jobban növekszik Japánban a sertéshús fogyasztása.

DISZNÓ, MARHA, JUH

A sertéshúst sok nép nagyra becsüli, a táplálkozásban betöltött szerepe a történelem során fokozatosan növekedett. Az ókori Rómában a sertéshús számított úri ínyencségnek, a köznép marhát, juhot evett. Az európai parasztok étrendjében évezredeken keresztül szerepelt a pácolt vagy sózott sertéshús, a tengeri országokban a matrózokat folyton ezzel etették, úgyhogy a végén már rá sem tudtak nézni, akárcsak az arisztokraták, akik a szegények ételének tartották. Sertést rendszerint még a legszegényebb háztartásban is tartottak. A telepesek magukkal vitték az Újvilágba, ahol az amerikai konyha egyik fő alapanyagává vált.

ÉRDEKES

A marhahús karrierje előtti amerikai receptek többnyire sertéshúst tartalmaztak. A marha- és a borjúhús mindig a gazdagok kiváltsága volt. Erzsébet angol királynő (1558-1603) udvarhölgyei minden reggel marhasültet és sört reggeliztek. Manapság a magasabb életszínvonalon élő amerikai és angol népesség a legnagyobb marhahúsfogyasztó, a franciák inkább a borjúhúshoz pártoltak, de mindhárom országban gazdára talál a sertéshús is.

Míg nálunk a juh húsa alig fogy, más nemzeteknek ez kedvelt húsuk. A juhhús Angliában a húsfogyasztás negyedét, Franciaországban ötödét fedezi. Az Európai Unió juhhús szempontjából korlátlan piacot jelent. Az angolok elsősorban a gyermekeket táplálták majdnem kizárólag juhhússal, mert megfigyelték, hogy a fiatal szervezet fejlődését igen kedvezően befolyásolja.

DR. SZÁZADOS IMRE

www.ujszo.com


Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra

Női rövidnadrágok magasított derékkal – stílusos ötletek laza hétköznapokra és elegánsabb alkalmakra 

A női rövidnadrágok magasított derékkal idén is tökéletes választást jelentenek – laza utcai viseletekhez és elegáns alkalmakhoz is passzolnak, vagyis rendkívül sokoldalú felhasználást biztosítanak. Kíváncsi vagy, hogyan lehet őket stílusosan kombinálni minden helyzetre? Olvass tovább, és inspirálódj a nyári trendekből!
Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is!

Stílusosan szemüvegben és napszemüvegben is! 

Nőként nap mint nap rengeteg szerepben kell helytállnunk: dolgozunk, sportolunk, háztartást vezetünk, gyereket nevelünk, időt töltünk a barátainkkal és emellett szeretnénk jól kinézni is. Nem csoda, hogy az öltözködés és a kiegészítők ma már nem csupán divatot jelentenek, de eszközt is a magabiztossághoz és a praktikus mindennapokhoz. 
Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte

Egyedi bútor: ami praktikus, és pontosan olyan, mint ahogy elképzelte 

Egy lakás berendezése nem csupán a funkcionalitásról szól.
Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket!

Stílusos és kényelmes: fedezd fel az új női szandáltrendeket! 

A nyári szezonban újra és újra előtérbe kerülnek a kényelmes és divatos lábbelik. Idén is számos izgalmas trend vonzza a figyelmet, amelyek nemcsak a megjelenésről, hanem a praktikumról is szólnak. 
Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt!

Vidd ki a kertbe kreativitásod, készíts saját kezűleg dekorációt! 

A jó idő beköszöntével egyre több időt töltünk a kertben, ami nemcsak a pihenés, a családi és baráti összejövetelek színtere lehet, hanem kreatív feltöltődés helyszíne is.
A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez

A lounge garnitúrák ideálisak a hangulatos nyári estékhez 

Sokan vagyunk, akiknek a nyár a kedvenc évszakunk. Ennek sok oka lehet, többek között például az, hogy ilyenkor ki lehet ülni esténként az udvarra, beszélgetni, borozni, relaxálni, meghitt hangulatban időt tölteni másokkal.
Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra

Kifogástalan kabátok az átmeneti évszakokra 

A legtöbb nő szeret ajándékot vásárolni és meglepni a szeretteit valami igazán különlegessel. Akkor azonban, amikor a párjuknak vagy férfi rokonaiknak vesznek ajándékot, sokszor ötlethiánnyal küzdhetnek. Erre az esetre hozunk most egy olyan ajándéktippet, amely garantáltan örömöt okoz majd!
Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót?

Hogyan válasszuk ki a tökéletes pamutpólót? 

A divatban is egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat, így a gardróbokban is átalakulás figyelhető meg. Ma már nem elegendő, hogy egy ruhadarab – például egy póló – jól néz ki, hanem több szempontot is figyelembe vesznek a vásárlók választás előtt.
A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma

A kitűzők sikertörténete: az egyedi embléma hatalma 

Az utóbbi években egy érdekes trend emelkedett ki, ami megdobogtathatja a szíved, ha márkaépítésen vagy promóción töröd a fejed. A kitűzők egyszerű, mégis hatékony módjai annak, hogy egyediséged megmutatkozzon, legyen szó céges rendezvényekről vagy akár egy személyes eseményről. A kis kiegészítőkön keresztül sokkal távolabbra juthatsz, mint amit elsőre gondolnád. És tényleg, ki ne akarna egy kis pluszt adni az arculatához?
Stílusos megjelenés minden nap

Stílusos megjelenés minden nap 

A hölgyek számára különösen fontos a vonzó megjelenés. Bárhol is vannak, szeretnének jól kinézni és ezért sok mindent hajlandóak megtenni. Az esztétikus külső szempontjából meghatározó a lábbeli. Nézzük most meg, melyek azok a cipőtípusok, amelyekkel garantált az előnyös megjelenés!