Június 22-e hétfőtől hazánk is részt vesz az IKEA fenntartható életmódra buzdító, nemzetközi kihívásában, melynek kifejezett célja, hogy felhívják a figyelmet a jelentős klímaváltozásra. A „Fenntarthatóbb világ otthon kezdődik” elnevezésű, jelenleg is zajló kampány részeként az IKEA arról igyekszik meggyőzni a magyarokat, hogy kisebb változtatásokkal is jelentős eredményeket érhetünk el környezetünk védelme érdekében. Az IKEA Better Living alkalmazás letöltésével és használatával olyan egyszerűen kivitelezhető tippeket és ötleteket kapunk, melyek azonnal pozitívan hatnak a karbonlábnyomunkra, sőt, a verseny végén még nagyszerű jutalmakat is nyerhetünk. A
kihívás fókuszában ezúttal az ételpazarlás megakadályozása áll.
Az IKEA klímajelentése alapján a magyarok 93 százaléka tisztában van az emberi tevékenységek klímaváltozásra tett hatásaival, de csupán 27 százaléka tesz komolyabb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy javítson a helyzeten. Az a tény, hogy a magyarok 88 százaléka elismerte, hogy aggódik az éghajlatváltozás miatt, még egy okkal több arra, hogy foglalkozzunk a globális problémával. Az IKEA jó ideje igyekszik rámutatni sok egyszerű megoldásra, melyekkel csökkenthetjük a klímalábnyomunkat.
„Az IKEA nem akar hozzájárulni a hulladéktermeléshez, ezért mindig igyekszünk maximálisan kiaknázni a forrásainkat. Arra ösztönözzük vásárlóinkat, hogy sajátítsák el ezt a fenntartható szemléletet. Workshopokat rendezünk, amelyek témája az ételpazarlás csökkentése megfelelő ételtárolási megoldásokkal és a megmaradt ételek újra felhasználásával. A fenntarthatósággal kapcsolatos ismereteinket különféle kampányokkal és természetesen a termékeink segítségével is terjesztjük” − mondja Szauter Zsolt, az IKEA Lakberendezési Kft. marketing menedzsere.
Ma már az otthonunkban, a konyhánkban is sokat tehetünk a bolygónkért. Tudtátok, hogy a háztartásokban az élelmiszereknek akár egyharmadát is kidobják? Ennek leggyakoribb oka az otthoni ételtárolás szervezettségének hiánya. A magyarok több mint fele nincs tisztában például a „fogyaszthatósági idő” és a „lejárati idő” közti különbséggel.
„Saját otthonunk és életmódunk fenntarthatóbbá tételével a környezetünknek és a pénztárcánknak is jobbat tehetünk. Az élelmiszer-hulladékok csökkentése, a növényi alapú élelmiszerek fogyasztása apróságoknak tűnhetnek, de a sok apró tett összeadódik. Egy átlag magyar háztartásban jelentős mennyiségű élelmiszer a szemetesben landol. Az élelmiszerek minőségének megőrzésében többek között a tárolás is fontos szerepet játszik, már csupán a megfelelő tárolóeszköz és módszer kiválasztásával is drasztikusan csökkenthető a feleslegesen kidobott élelmiszerek mennyisége” − hangsúlyozza Tóth Tímea, az IKEA Lakberendezési Kft. Fenntarthatósági felelőse
Az IKEA az elmúlt néhány évben piacra dobta a vegetáriánus hot dog-ot, melynek a karbonlábnyoma körülbelül 85 százalékkal alacsonyabb, mint a klasszikus hot dogé, és bevezette a vegán fagylaltot is. Idén nyáron tervezi a húsmentes golyók bevezetését Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. Ízre és állagra ezek a golyók épp olyanok lesznek, mint a klasszikus, húsos változatuk, de az összetevőik karbonlábnyoma lényegesen alacsonyabb.
Csatlakozz a kihíváshoz június 22. és július 1. között! Az IKEA Better living alkalmazást itt töltheted le: App store és Google Play.