Persze pezsgő és pezsgő között hatalmas lehet a különbség. A szakemberek az ünnepekre tradicionális eljárással, palackban érlelt, míg a hétköznapokra úgynevezett charmant-módszerrel készülő, vagyis nagy tartályban érlelt nedűt ajánlanak.
Főszerepben a buborékA pezsgőt nem a színe, nem az íze, hanem a benne lévő buborékok teszik valódi pezsgővé. Nem véletlen tehát a hercehurca a pohár kiválasztására és a körülmények megteremtésére, hiszen megfelelő feltételek kellenek ahhoz, hogy a pezsgés a lehető legjobban érvényesüljön.
Az ital légiessége, szénsavtartalma 4-8 Celsius-fokon teljesedik ki, a hőmérsékletet finom előhűtéssel kell biztosítani. A pezsgő tízpercenként mintegy két fokot hűl a víz és jég keverékével megtöltött pezsgővödörben. Az említett hőmérsékletnél melegebb pezsgő kevésbé élvezetes, ráadásul nyitáskor könnyen kilövi a dugót is, a habzás miatt pedig sok ital és szénsav megy veszendőbe.
Hangos pukkanással felbontani egy üveget egyébként csak kivételesen vidám alkalmakkor illik, más esetben a kupak levétele után a társaságtól elfordulva, a palackot magunktól eltartva kell leszerelni a kosarat, a dugót pedig a hüvelykujjal biztosítva, halk szusszanás kíséretében kell kiemelni az üvegből.
A pezsgőspoharat nem szabad előhűteni, sem a benne lévő italt - szemben a borral - forgatni, mivel így ismét feleslegesen veszítenénk a szénsavtartalomból. A hosszúkás, "flőte" alakú poharakat többszöri töltéssel, kissé megdöntve kell megtölteni, a pohár magasságának öthatodáig.
Dom Perignon szerencséje
A pezsgő a bornak egy olyan fajtája, ahol az ital második érése a palackban megy végbe. Az ekkor felszabaduló szén-dioxid a lezárt üvegből nem tud eltávozni egészen a palack felbontásáig.
Mint oly sok remek dolgot, a pezsgőt is a véletlennek köszönhetjük. A Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, Dom Perignon - kinek nevét ma a világ talán legelegánsabb itala viseli - a nem teljesen kierjedt bort üvegpalackba töltötte, és kulcsfontosságúnak bizonyuló parafa dugóval zárta le. Néhány hónap múlva az eredmény megkóstolásakor a szerzetes, a szájában szétpattanó buborék miatt, a legenda szerint így kiáltott fel: A csillagokat iszom!
A világ legjobb csomagolásaA holland divattervező páros, Viktor&Rolf a francia Piper Heidsieck desszertitala, a Rosé Sauvage számára készített fejre állított üvege nyerte 2008-ban a Pentawards legjobb csomagolásért kiosztott nagynevű díját. Az extravagáns munkáiról ismert duó nem először állítja fejre a világot, milánói üzletükben is a parketta került a plafonra, mivel véleményük szerint a divat a valóság ellenpontja. Ennek jegyében alkották meg a fordított pezsgősüveget is, melynek nyaka így valóban a talpa lett, ahogy a hozzá való pohár és hűtővödör is fordítva működik.
Luxus a négyzeten
A francia Veuve Clicquot luxuspezsgő és az olasz Riva, minden luxusjachtok legelegánsabbja La Grande Dame néven közös kollekciót dobott piacra. A különleges champagne mahagóniberakásos, luxusjachtot idéző csomagolása hat üveget, hozzá tartozó poharakat és alátéteket rejt, de létezik kisebb, limitált szériás készlet is meghittebb alkalmakra, két üveg itallal és két pohárral.
Timár Gigi
Fotó: Förster Tamás, archív
A cikk a Piac és Profit 2008. decemberi számának NHD mellékletében jelent meg.