A tea egyre nagyobb kultusznak örvend: szertartásos fogyasztása nyugodt perceket varázsol a rohanó hétköznapokba, áldásos hatásai pedig rövid és hosszú távon is érzékelhetőek. A tea nemcsak frissít és felüdít, de hatékonyan vigyáz egészségünkre.
Ma már egyre többen hódolnak az illatos italnak, amely harmóniával ajándékozza meg igényes fogyasztóit. Az igényesség alapja azonban a megfelelő választás. Ehhez pedig alapvető, hogy megismerjük a Srí Lankán termesztett teát: a világ egyik legtisztább, legzamatosabb és legelőkelőbb növényét.
Srí Lanka az Indiai óceán könnycsepp-alakú szigete, Indiától néhány száz kilométernyire nyugatra. Több néven is ismert a nagyvilágban: Serendibként és Ceylonként is emlékezhetünk rá történelmi tanulmányainkból. Szingalézek és tamilok lakják, fő vallása pedig a buddhizmus. S bár az országból néha érdekes politikai hírek érkeznek, aki egyszer ellátogat erre a gyönyörű szigetre, megtapasztalja, hogy az itteni emberek az egyik legkedvesebb és legvendégszeretőbb nép a világon, akik buzgón vigyázzák hagyományaikat, és hihetetlenül barátságosak és nyitottak.
Srí Lanka csodálatos tájait egyhamar nehezen lehet bebarangolni, s a turista csak ámul a lágy fövenyeken, az ananászültetvényeken, Sigirya hatalmas sziklaerődítményein vagy Kandy, az ősi főváros látnivalóin. Turisták ritkán vetődnek el a hegyek közé, ahol egy bizonyos magasság felett méteres ültetvények smaragdzöldje nyugtatja meg a szemet: Srí Lanka nemcsak tájairól, de elsőrangú - szakértők szerint a világ legjobb minőségű - teájáról is híres.
Nuwara Eliya környékén, ahol néha ködbe borulnak az ormok és rohanó vízesések szabdalják a hegyoldalakat, ideális körülmények kínálkoznak a teacserje termesztésére. Nem véletlen, hogy az ország a világ legnagyobb teaexportőre: évente háromszáztíz millió kilogramm szárított tealevelet termel, s ebből a mennyiségből kétszázkilencvennyolc millió kilogrammot fogyaszt a világ boldogabbik (teakedvelő) fele.
Háromféle kategóriába oszthatjuk az itteni teát: hatszáz méteres magasságig alacsony-, hatszáztól ezerkétszáz méterig középmagas-, ezerkétszáz méter felett pedig magas termesztésű teáról beszélünk. Az európai import főleg az utóbbi kettőből származik - hiszen ezek testesítik meg a legjobb minőséget.
De nemcsak a tengerszinttől számított magasság ad a Srí Lanka-i egészen különleges, magas minőséget és utolérhetetlen aromát, hanem a hűvös klíma, az éjszaka fúvó száraz szelek, a gyakori esőzések és a nagyon termékeny, tápanyagban dús és lágy termőtalaj is. Ehhez már csak a szakértelem és a gondos odafigyelés ad további hozzáadott értéket. A kevés gépi, ám annál több emberi munka, a kézi szüretelés, az optimális időszakban - azaz éjszaka - történő feldolgozás miatt különösen keresett a Srí Lanka-i tea. Nagyon fontos az is, hogy a legjobb minőséghez csak a bimbót és a felső leveleket használják fel - nem csoda, hogy az angol királynő is az innen származó teát fogyasztja előszeretettel.
Ugyan egyes források szerint a hollandok alapították az első zöldellő ültetvényeket, írásos emlékek mégiscsak a tizenkilencedik század harmincas éveit említik az itteni termelés kezdőidőpontjának. Az első "Assam" cserjék az ősi főváros, Kandy kertjeiben jelentek meg - egyenesen Kínából. A legelső üzem 1841-ben kezdte meg működését, de szakértelem híján a végeredmény nem lett túl sikeres: az első teaültetvényesek ezért innentől kezdve inkább a kávéra fókuszáltak.
Aztán mégis kiderült, hogy Ceylon-ban lehet megtermelni a világ legjobb teáját, ezért olyan mértékű lelkesedés fogta el a termelőket, amit csak a kaliforniai aranylázhoz hasonlíthatunk. Az igazi forradalom azonban egy újító és kísérletező kedvű férfi, James Taylor nevéhez kapcsolódik, s tapasztalatai és tanácsai hatására sikerült megteremteni a Srí Lanka-i tea kiváló minőségét - majd pedig világhírét.
Lassan a nagy kávétermelők is teatermesztésre váltottak, 1890-ben pedig partot ért Thomas Lipton hajója, aki három hét alatt a legnagyobb teaültetvényessé vált a szigeten. "Tea Tom" munkássága nyomán robbanásszerű fejlődésen ment keresztül a termelés, s nemsokára Srí Lankáról látták el a teára mindig szomjas Brit Birodalmat.
Szóltunk már a különlegesen kedvező körülményekről és a gondos élőmunkáról, amelyek mind-mind szavatolják a Srí Lanka-i teák egyedülálló és elsőrangú minőségét. Nem szabad megfeledkeznünk azonban a "kőbe vésett" követelményekről és szabályokról. Az ezektől való eltérést az ISO 3720-as standardok rögzítik. S hogy vásárláskor biztosak lehessünk a dolgunkban, minden Srí Lankáról származó tea csomagolásán szerepelnie kell az úgynevezett "Lion Logo"-nak, az oroszlános minőséggaranciának. Ha ilyen csomagolású teát vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy a terméket Srí Lankán csomagolták, és kizárólag, száz százalékban tiszta Ceylon teát tartalmaz, s megfelel a hallatlanul szigorú előírásoknak.
Mindennek eredményeképp 1997-ben az itteni készítmények megkapták a "világ legtisztább teája" kitüntető címet - az ellenőrzések alapján kiderült, hogy a Srí Lanka-i tea mentes minden kórokozótól és idegen anyagtól.