Nem árt tehát az óvatosság mind a vásárláskor, mind pedig a húsételek elkészítésekor - írja a MEBIH.
Milyen jelei lehetnek annak, hogy a boltban nem megfelelő minőségű húst adtak nekünk?
- színváltozás: fénytelen szín, zöldes szín
- kellemetlen szag
- nyálkás, ragadós tapintás
Ha sonkát veszünk, és túl könnyűnek találjuk, az arra utalhat, hogy vizes. De gyanúra adhat okot a túlságosan kedvező ár is.
Halvásárláskor mire kell figyelni?
A romlott halra utalhat az, ha:
- száraz, ragadós
- rossz szagú
- zavaros szemű és kitágult pupillájú
- a kopoltyú barnás színű
- a halhús vágási felülete bézs színű
Hogyan tároljuk és készítsük elő a húst otthon?
Fontos, hogy tiszta konyhában, tiszta eszközökkel dolgozzunk. A hús vágásához tartsunk külön vágódeszkát és kést.
A húst elkülönítve vigyük haza az összes többi élelmiszertől, és a hűtőben is figyeljünk arra, hogy ne érintkezzen más élelmiszerekkel.
Figyeljünk a hús szavatossági idejére!
Elkészítés előtt alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, és igyekezzünk minél hamarabb feldolgozni!
A hússal érintkezett eszközöket(vágódeszka,kés) azonnal mossuk el meleg, mosószeres vízben.
Az elkészítés egyes fázisai között mossunk mi magunk is kezet! Használjunk papírtörlőt, ne a konyharuhát!
Törekedjünk az alapos főzés-sütésre!
A maradékot pedig minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten tárolás már veszélyes lehet.
KV