Életforma.hu


Sárgában szép és finom

Sárgában szép és finom 

Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...? Választásom a bulgurra eset. A bulgur egyébként és légyegében tört búza. A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt körete, itthon "török rizsként" is emlegetik. Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti. No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit ?? – írja Steffel Csaba.
Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral

Tüzes pulykaszárny ízes bulgurral 

Most egy kicsit az afrikai kontinens forróságába is belekóstolhatunk. A főszereplő a harissaszósz, ami többféle chilipaprikából, paradicsomból, fokhagymából, készül, jellegzetes ízét pedig a koriander és a  kömény adja. Hazája Tunézia, ahol mozsárban őrlik a hozzávalókat, és olajjal állítják be az állagát. A paradicsommal kevert változatát leginkább a Kebab-ba vagy Gyros-ba teszik, illetve mártogatóként kínálják különböző falatokhoz. Mi a pulykaszárnyat dobjuk fel vele őrülten jól! 
Bulgur kapros tökkel

Bulgur kapros tökkel 

Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.
Bulgurral töltött paprika

Bulgurral töltött paprika 

Mindannyiunk kedvence a nyáreleji töltött paprika. Amikor a paprika már megfizethető, amikor már tudjuk, hogy a nap is sütötte kicsit, sokunknak eszébe jut, hogy készíteni kéne egy jó kis töltött paprikát. Így nyár végén pedig kézenfekvő ötlet. Mi ezúttal a legkevésbé sem hagyományos töltött paprikát készítettünk, a rizst bulgurral helyettesítettük, a húst kendermaggal pótoltuk, de jó lett volna a tofu is persze. Azonban tudjuk, hogy a szójától sokan idegenkednek, ezért gondoltuk, hogy a magas fehérjetartalmú kendermag alkalmas lesz a töltelékbe. Tényleg finom lett.
Török bulgur, a remek és egészséges köret

Török bulgur, a remek és egészséges köret 

Biztos ti is találkoztatok már török büfékben ezzel a szép színű, pergős, isteni finom körettel, a "török rizzsel". A név megtévesztő, hiszen nem rizsből, hanem bulgurból készül, méghozzá roppant egyszerűen.
Káposztás bulgur

Káposztás bulgur 

Sok esetben a legegyszerűbb étel a legfinomabb. Ha ezt az ételt kockatésztából készítettük volna, akkor káposztás cvekedlinek hívnák. De mi bulgurral készítettük, és bizony isten jobb, mint a cvekedlis. Egyszerű, olcsó, ízletes, vegán életmódba is beilleszthető főétel. Nagyon szerettük!
Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban 

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 
Paradicsomos, zöldséges bulgur

Paradicsomos, zöldséges bulgur 

Diétáznod kell? Netán IR-es, vagy diabéteszes vagy? Itt egy könnyű ebéd recept, ami gyorsan elkészül, és ha ügyes vagy, marad belőle másnapra is, amit magaddal vihetsz a munkahelyedre.
Currys csirkemell bulgurral

Currys csirkemell bulgurral 

Mindannyian szeretjük, ha a vacsorával nem kell sokat piszmogni, a végeredmény mégis ínycsiklandóan finom. Ez pont ilyen recept. Próbáljátok ki a bulgurt, mint köretet, nagyon finom!
Bulgur rizottó

Bulgur rizottó 

A bulgurról csak nagyon röviden: búzatöret, elsősorban a közel-keleti és a török konyha kedvelt körete, az utóbbi időben nálunk is egyre népszerűbb. Köleshez hasonlóan ez is ősi szuper gabona, legrégebbi nyomok szerint már 8000 éve fogyasztjuk.

Bulgur, köles, hajdina - egészséges köretek 

Nem muszáj mindig krumplit és rizst ennünk köretként, az a kíméletlen igazság, hogy ezek az egészséges táplálkozás szempontjából nem túl szerencsés választások. Ismerkedjünk meg azokkal a lehetőségekkel, amelyek sokkal alakbarátabbak.

Török kebab bulgurral 

Egy régóta tervezett vágyam teljesült már, ugyanis nagy rajongója vagyok a török konyhának, itthon azonban még nem csináltam. Ezúttal kebabot készítettem, fele bárány, fele borjúhúsból. Azt kell mondanom, hogy bombasiker lett, most ugyan csak ketten ettük, biztos vagyok benne, hogy visszatérek még  a témára, például egy nyári grill partira remek ötlet lesz majd.

Édes bulgur gyümölcsökkel és mazsolával 

Egy nagyon egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető étel, amely desszertként, főételként egyaránt fogyasztható, maradék bulgurból is elkészíthető, de az elkészítéshez használhatunk kölest, kuszkuszt, gerslit, quinoát, rizst, hajdinát is.

Csicseriborsó vagdalt 

A hüvelyesek közül a babfélék fogyasztása igencsak elterjedt hazánkban, ám a szintén ehhez a családhoz tartozó csicseriborsóról ugyanez már nem mondható el. Pedig roppant egészséges, és még olcsó alapanyag is.

Mozzarellás-spenótos kedvenc 

Ezt az ételt az otthon felkutatott maradékokból raktam össze - először. Azóta viszont nagy kedvenc és rendszeresen készítjük újra és újra!