élelmiszer-biztonság cikkek

Razzia a Nagybanin
A budapesti Nagybani Piacon tartott közös ellenőrzést a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bevetési Igazgatósága. Az akcióban az élelmiszer-biztonsági szakemberek kiemelten vizsgálták a termékek nyomon követhetőségét. Végül mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt – főleg narancsot – kellett megsemmisíteni.

Mobillal jelenthetjük a hentest vagy a boltost
Decembertől elérhető a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új mobil alkalmazása a NÉBIH Navigátor, amellyel a fogyasztók hatékonyan segíthetik az élelmiszer-biztonsági problémák felderítését.

Néhány tipp, hogy ne legyen baci a gyerek ételes dobozában!
Mivel a gyerekek immunrendszere még fejlődésben van, nagy a kockázata annak, hogy valamilyen élelmiszer eredetű megbetegedés éri őket. Íme néhány jó tanács, hogy e téren biztonságban tudhasd a csemetédet!

Jobb, ha nem mosod meg a nyers csirkehúst! Elmondjuk, miért
A szülői mintát az élelmiszer-higiéniai szokásokat tekintve a gyerekek még felnőttkorukban is követik. Ám vannak olyan megrögzött szokások, amelyeket nem kellene átvennünk elődeinktől Ilyen például az, hogy a nyers csirkehúst elkészítés előtt általában megmossuk, pedig jobb lenne, ha nem tennénk!

Tragédiák ellen - tanácsok gombaszedéshez és -evéshez
A csapadékos időjárás sokak nyaralásába rondított bele, a gombák azonban nyertek vele, a sok eső miatt hosszú lesz az idei gombaszezon. Igaz, az erdőből beszerzett gomba ingyen van, de komoly veszélyeket rejthet. Épp ezért fontos néhány tanácsot megfogadni!

Te tudtad, hogy 7-féle jégkrémkategória van? Elmondjuk, melyik milyen!
A jégrém télen-nyáron finom - most a kalóriákról ne beszéljünk –, de persze kánikulában sokkal többet eszünk belőle, mint a hűvösebb évszakokban. S mivel még előttünk a nyár, meg még jó pár forró hét, nem árt, ha tisztában vagyunk vele, mit is eszünk jégrém címén!

Te tudod, melyik a gagyi csoki? Megmondjuk, hogyan derítsd ki!
Megtéveszthet, de el is igazít a csoki csomagolása: az, hogy jól néz ki, nem jelent semmit, ám a feltüntetett összetevők már leleplezik azt, ha gagyi csokival van dolgunk. Persze az ilyenek sokszor olcsóbbak is, mint az igaziak. Éppen ezért vigyázzunk: a csokiutánzatokkal érdemes óvatosnak lennünk!

Ki védi meg a fogyasztót?
Az egyre gyakoribb élelmiszerbotrányok kapcsán nem meglepő, hogy a fogyasztók információéhsége jelentősen megnőtt. A GS1 szervezet most olyan új megoldást fejlesztett, amely elősegíti, hogy a hiteles termékadatok a megfelelő időben és helyen a vásárlóhoz is eljussanak mobil eszközök segítségével.