Életforma.hu


Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény

Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény 

A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit hanukára készítettek, de mint minden, ami jó, már réges-régen kilépett ebből a klasszikus kultúrkörből és lett vallástól függetlenül mindenki vitathatatlan kedvence. Olyan, mintha egyszerre ennél mákos és diós bejglit egy kis almával és lekvárral felturbózva.
Paleo mákos süti

Paleo mákos süti 

A sütemény nem igazán édes (ezt persze lehet a hozzáadott édesítő mennyiségével növelni, de én most pont azt szerettem volna, ha nem ragad össze a szám a sütievés után), remek az állaga, 30 perc alatt készen van sütéssel, összeállítással együtt, és jól variálható bármilyen gyümölccsel.
Meggyes-mákos pite

Meggyes-mákos pite 

A meggy és a mák remek párosítás, nagyon jól kihozzák, kiegészítik egymás ízeit. A lédús meggy pedig segít a mák viszonylagos szárazságán.
Habos meggyes-mákos kocka

Habos meggyes-mákos kocka 

A meggy és a mák remek párosítás, olyan jól passzolnak egymáshoz, hogy szinte vétek a mák mellől elhagyni a meggyet. De miért is kellene elhagyni? Koronázzuk meg fehérje habbal, és máris kész a pompás desszert.
Csíkos süti

Csíkos süti 

A hagyományosan bevált recept: süss háromféle piskótát, kend meg vajas krémmel, állítsd össze a süteményt, és élvezd!
Bejgli, ahogy te is szeretni fogod

Bejgli, ahogy te is szeretni fogod 

Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek  pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás! 
Meggyes-mákos muffin

Meggyes-mákos muffin 

A mákos süteményeket meggyel megbolondítva igen finom, komplex ízhatást érhetünk el, a meggy szaftosabbá teszi a süteményünket. Ezt pite, muffin és torták esetében is alkalmazhatjuk. Lassan klasszikus párosításnak számít, ami nem csoda, mert nagyon finom!
Mini mákos rétes

Mini mákos rétes 

Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég. 
Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc 

Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!