Mákos cikkek

Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény
A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit hanukára készítettek, de mint minden, ami jó, már réges-régen kilépett ebből a klasszikus kultúrkörből és lett vallástól függetlenül mindenki vitathatatlan kedvence. Olyan, mintha egyszerre ennél mákos és diós bejglit egy kis almával és lekvárral felturbózva.

Paleo mákos süti
A sütemény nem igazán édes (ezt persze lehet a hozzáadott édesítő mennyiségével növelni, de én most pont azt szerettem volna, ha nem ragad össze a szám a sütievés után), remek az állaga, 30 perc alatt készen van sütéssel, összeállítással együtt, és jól variálható bármilyen gyümölccsel.

Meggyes-mákos pite
A meggy és a mák remek párosítás, nagyon jól kihozzák, kiegészítik egymás ízeit. A lédús meggy pedig segít a mák viszonylagos szárazságán.

Habos meggyes-mákos kocka
A meggy és a mák remek párosítás, olyan jól passzolnak egymáshoz, hogy szinte vétek a mák mellől elhagyni a meggyet. De miért is kellene elhagyni? Koronázzuk meg fehérje habbal, és máris kész a pompás desszert.

Csíkos süti
A hagyományosan bevált recept: süss háromféle piskótát, kend meg vajas krémmel, állítsd össze a süteményt, és élvezd!

Bejgli, ahogy te is szeretni fogod
Nem állítom, hogy bejglit sütni nagyon könnyű. Nem az, mert gyakorlat kell hozzá. Az kezdőknek pedig nem szokott lenni, viszont senki nem úgy születik, hogy a kisujjában van a sütés minden tudománya. És ha ez így van, akkor egy a jelszónk, és az nem feltétlenül a béke, hanem a gyakorlás!

Meggyes-mákos muffin
A mákos süteményeket meggyel megbolondítva igen finom, komplex ízhatást érhetünk el, a meggy szaftosabbá teszi a süteményünket. Ezt pite, muffin és torták esetében is alkalmazhatjuk. Lassan klasszikus párosításnak számít, ami nem csoda, mert nagyon finom!

Mini mákos rétes
Csak megjelenésében tér el a klasszikus mákos rétestől, ujjnyi darabokban talán jobban is fogyasztható, mint a hagyományos, nagy szeletek. A citromhéj és az alma pikáns ízt ad neki, a lekvár pedig biztosítja, hogy a töltelék ne legyen száraz, ha az alma ehhez nem lenne elég.

Bögrés mákos, a legnagyobb családi kedvenc
Az egyik legeslegjobb kevert sütemény a repertoáromból. Nem kell hozzá egy mérőedénynél és egy keverőtálnál több, a ráfordított munkaidő 5 perc, a sütési idő 30-35 perc, és kész. Variálható cseresznyével, szerintem málnával és sárgabarackkal, szederrel és áfonyával is isteni lehet. Bármikor készítem, osztatlan sikert aratok vele. Langyosan, frissen a legjobb, aztán másnap, a gyümölcstől kissé átpuhulva újabb arcát mutatja meg. Akár egy hétig is friss marad. Akarom mondani, maradna, ha maradna!