Életforma.hu

GASZTRO

Flódni - a 4:1 karácsonyi sütemény

A flódni eredetileg egy zsidó sütemény, amit hanukára készítettek, de mint minden, ami jó, már réges-régen kilépett ebből a klasszikus kultúrkörből és lett vallástól függetlenül mindenki vitathatatlan kedvence. Olyan, mintha egyszerre ennél mákos és diós bejglit egy kis almával és lekvárral felturbózva.

Hozzávalók

 

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 tojás
  • 5-6 ek száraz fehérbor
  • csipet só

A mákos töltelékhez

  • 30 dkg darált mák
  • 5 ek baracklekvár
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl száraz fehérbor

A diós töltelékhez

  • 30 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 dl száraz fehérbor

Az almás töltelékhez

  • 6 db nagyobb darab alma
  • 4 ek cukor
  • 1 tk fahéj
  • pici őrölt szegfűszeg
  • 3-4 ek száraz fehérbor

A lekváros réteghez

  • 30 dkg szilvalekvár

Kenéshez

  • 1 tojás

 

Flódni Fotó: Pinterest

 

Elkészítés

A dióé és máktöltelékeket akár előző nap is elkészítheted, a lényeg, hogy hidegen kerüljenek a tésztarétegek közé.

A mákkal és a dióval azonos módon járunk el: a hozzávalókat összerottyantjuk egy lábosban - nem kell sokáig főzni. Az almás tölteléket csak közvetlenül a felhasználás előtt készítsd el, különben rengeteg levet ereszt! Az almákat hámozd meg, a magházukat távolítsd el és reszeld le. Felesleges megfőzni, hiszen a hosszú sütés alatt teljesen meg fog párolódni, ezért csak keverd össze a cukorral, a fahéjjal és a borral.

A tésztához a hideg, kisebb darabokra vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat is és annyi bort, amennyit felvesz. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.

Kivesszük és gondosan 5 felé osztjuk (mérd meg, hogy a tészta azonos adag legyen). Bekapcsoljuk a sütőt.

Az első adag tésztát kinyújtjuk és egy magas falú tepsibe  tesszük. Erre jöhet a mák, majd a következő tészta, arra az alma, következő tészta, rá a dió, megint egy tésztalap, amit megkenünk szilvalekvárral és végül az ötödik lappal fedjük le a süteményt. Tetejét kenjük meg az enyhén felvert tojással és alaposan szurkáljuk meg, ha lehet, egészen az aljáig menjünk le.

150 fokon minimum egy óra sütés kell, neki, de lehet akár 1.5 is.

Tipp: Hogy milyen sorrendben rakod a töltelékeket, az teljesen rád van bízva, de ez az eredeti rétegezés.

Próbáld ki a többi karácsonyi sütinket is: 

Panettone - az olasz kuglóf

Mogyorókrémes karácsonyfa

Karácsonyi sütik mikróban

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.