Quiche cikkek

Quiche
A quiche olyan a franciáknak, mint az olaszoknak a pizza. Klasszikus francia étel, melynek alapja egy omlóstészta fészek, melyben gazdag feltéteket helyezünk el, tejszínes tojással nyakon öntjük, megsütjük.

Kolbászos, burgonyás quiche
Ez a francia eredetű piteféle remek választás a maradék alapanyagok felhasználásához. Izgalmas, mert az éppen rendelkezésre álló alapanyagoktól függően mindig más lesz a végeredmény.

Baconos, lilahagymás quiche
Az a jó ebben az ételben, hogy gyakorlatilag bármi hasznosíthatóvá válik vele. Vagyis felhasználom azokat az élelmiszereket, amik a hűtőnkben dekkolnak pár napja. Ha még egy kicsit várnánk a felhasználásukkal valószínűleg már nem lennének jók. Mivel mindig más maradékok vannak, ez az étel egy kicsit mindig más lesz.

Csirkés, juhtúrós quiche
A quiche (ejtsd: kis) lényegében egy linzertészta, amit általában sós töltelékkel töltenek meg, bár léteznek édes változatai is, szerintem nálunk azért a sós változat van jobban elterjedve. Ami nekem igazán tetszik benne – talán pont ezért lesz nagy kedvencem – hogy egy linzertészta az alapja, a töltelék pedig a végtelenségig variálható kedvünk, vagy a hűtőnkben lévő alapanyagok alapján.

Egyszerű francia töltött tészta
Omlós tészta az alapja ennek a jó kis hétvégi francia quiche-nek (ejts: kis), aminek a töltelékét megszámlálhatatlan módon variálhatjuk kedvünk - és a hűtőnk tartalma - szerint.

Lotharingiai quiche
Az omlós tészta készítésének van néhány szabálya, amit betartva biztosak lehetünk a kitűnő végeredményben. Hideg vaj és hideg kéz kell hozzá, no meg hűtőben való pihentetés. Ennyi az egész. Akkor dolgozunk a legeredményesebben, ha egy késes betétű aprítógépet hívunk segítségül, és addig nyomogatjuk a gombját, míg labdává nem dolgozza a hozzávalókat anélkül, hogy mi a meleg kezünkkel megolvasztanánk a vajat gyúrás közben.

Sonkás-tormás quiche (akár maradékból)
Maradt valami a húsvéti sonkából? Nehogy kidobd! Számtalan finomság készülhet még belőle - például ez a franciás pite. De ha minden elfogyott, érdemes beszerezni a hozzávalókat! Kiváló vendégváró vagy finom vacsora csak úgy magunknak is.