Életforma.hu


Édes-savanyú-sós-keserű - UMAMI + egy video

Édes-savanyú-sós-keserű - UMAMI + egy video 

Mindannyiunkkal előfordult már fakanállal a kezünkben, hogy a receptünket katonásan követve is hiányérzetünk támadt az ízek sűrűjében: pl. biztos kell bele még egy kis só!.., tolok bele még egy kis fűszert..., hát most ez ilyen lett... Vagyis, valami hiányzott, ahhoz a bizonyos wow-faktorhoz. Kövess hát Alice, indulunk Csodaországba!
Kínai étterem-szindróma helyett umami-titok

Kínai étterem-szindróma helyett umami-titok 

Az umamit az élelmiszeripar szintetikusan előállított mononátrium-glutamát formában használja az olcsó, gyenge minőségű alapanyagokból készült termékek ízesítésére. A probléma a felhasznált MSG mennyiségében rejlik. 1 evőkanál belőle 1,7 kg parmezán sajt glutamin tartalmának felel meg, és nyomtalanul feloldódik akár 3 dl kínai zacskós levesben. Az ilyen mértékű túladagolások vezetnek a kínai étterem-szindrómához, ami tarkózsibbadással, szédüléssel, émelygéssel járhat. Szóval, ne egyél meg 2 kg parmezánt egyszerre, és nem lesz baj!