Facebook hozzászólás
487

2022-ben fájdalmasan drága lesz az élet

Sok jóval nem kecsegtetnek a szakértők. 2022-ben sokat drágul majd az élet. Mutatjuk, hogy mire számíthatunk.

Várhatóan drága lesz az élet 2022-ben – legalábbis a pénzügyi jóslatok szerint. Sőt!

Az év elején még a kormány és az MNB szakemberei is azzal érveltek a megugró infláció kapcsán, hogy mindez csupán egyszeri tételek eredménye. Sajnos nem lett igazuk. Novemberben érte el a pénzromlás az éves legmagasabb szintjét, a 7,4 százalékos érték 14 éves rekordot jelentett.

Az év elején keveseket lepett meg az infláció, hiszen prognosztizálható volt, hogy a január, majd április elején erőteljesen emelkedő fogyasztási adó miatt megugró dohányárak felfele fogják húzni a mutatót. Ahogy ez is látható volt, hogy a következő hónapokban a 2020 tavaszi alacsony bázis miatt az üzemanyagárak lökhetik meg a fogyasztói árakat. Ekkor azonban még viszonylag egészséges szerkezetű volt a drágulás, hiszen az inkább néhány kiugró mértékben növekvő termék (vagy termékcsoport) következménye volt, és az általános (szinte mindenre kiterjedő) infláció még nem fenyegetett.

Emelkednek az árak, drága lesz az élet 2022-ben (is) (Foto: Depositphotos)

Miközben a kommunikációjában a magyar jegybank az egyedi tényezőket és a drágulás átmeneti jellegét helyezte a fókuszban, a háttérben kirajzolódott, hogy ők is ennél rosszabb forgatókönyvvel számolnak, hiszen a március közepén publikált inflációs jelentésben már 4 százalék körüli éves fogyasztói árnövekedéssel számoltak.

A nemzetközi helyzet fokozódik

Az óvatosságuk persze nem volt indokolatlan, vélhetőleg ők számos olyan adat ismeretében jobban látták a folyamatokat, amelyek nem publikusak. Arról nem is beszélve, hogy a tavasz során kezdtek kirajzolódni azok a globális folyamatok, amelyek számos alapanyag árának drasztikus megugrását hozták magukkal. Így a közzétételkor ugyan némi meglepetést jelentett az áprilisi 5,1 százalékos érték, de ez is „megmagyarázható” volt, főleg a fent említett dohány- és üzemanyagdrágulás miatt. Érdemes megjegyezni, hogy az MNB az első negyedéves Inflációs jelentést követően áprilisban ismét komolyabb hangot ütött meg. A Monetáris Tanács ülését követően jelezték, hogy fokozott figyelemmel követik a mutató alakulását. A jegybank ugyanakkor még ekkor is azt prognosztizálta, hogy az erősebb második negyedéves adatokat követően szelídülni fog az infláció.

A cikk folytatásáért kattints ide >>>>>> 

forrás: MFOR

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!