MÁRTI RAKOTTASA
A nyár slágere a zöldbab
Imádni való szomszédjaim vannak! Ezt le kell szögezni! Például azért, mert az egyik isteni barackokkal ajándékozott meg (már rég hűlt helye!), a másik fantasztikus illatú zöldbabbal (ennek is hűlt…). Élmény volt tehát elkészíteni is a babomat, hiszen már az illatukkal elbűvöltek a szép, sárga hüvelyek! Ezt a receptet a barátnőm köretnek szánta. Elég egy debreceni vagy egy tükörtojás, és már kész a pompás ebéd vagy vacsora!
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 2 dl tejföl
- 1 tojássárgája
- 5 dk vaj
- só
Elkészítés:
Másfél-két centis darabokra kell vágni a megtisztított zöldbabot. Főzzük puhára sós vízben, majd szedjük ki mondjuk tésztamerővel, és csepegtessük le. 2 dkg vajjal kenjünk ki egy jénait, öntsük bele a babot. Keverjük össze a tejfölt a tojássárgájával , és zúdítsuk rá a babra, végül a maradék vajat csipegessük a tetejére. Mehet a sütőbe, ha már rásült a tejföl, kapd ki, és egy isteni köretet tálalhatsz, de így, magában is pompás!
Párom párolt zöldbabja + majd két tük. toj.
Ez egy főzelék, de csak majdnem, mert annál egészségesebben készül. A praktika abban rejlik, hogy a babot nem főzöm, hanem saját zsírján átpárolom, de csak annyira, hogy puha legyen, de még – úgymond – roppanjon. Így több vitamin marad benne, és a férjem pont ezt az ízt kedveli! Csak egy tükörtojást kért a vacsorához, de upsz!… Kettő lett! Kétszikűre sikeredett, de így is elfogyott!
Hozzászólás zárolva.