Facebook hozzászólás
203

A szívinfarktus ellen!

Magyarországon két és félmillió ember szenved magas vérnyomásban, egymillióan cukorbetegek, és a lakosság fele túlsúlyos. A helytelen életmód miatt minden második ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Előrejelzések szerint, ha a magyarok nem változtatnak életmódjukon, akkor 2025-ben a mai két és félmillió helyett több mint három és félmillióan szenvednek majd magas vérnyomásban. Kapszulák vagy tabletták rendszeres szedése helyett érdemes úgy élni, hogy a betegségek bekövetkeztének esélyét csökkentsük.

A mozgásszegény életet élő, fokozott és egyenetlen pszichés igénybevételnek kitett embereknél alakulhatnak ki leginkább a szív- és érrendszeri betegségek. A szívinfarktus, napjaink menedzserbetegsége azonban megfelelő életvitellel és helyes táplálkozással megelőzhető. Persze az őseitől örökölt géneket senki nem tudja megváltoztatni, de helyes étrenddel kedvezően befolyásolható az örökölt kockázat is.

Mikor magas?
                          Optimális Normális Emelkedett Magas(enyhe) Magas(középsúlyos) Magas(súlyos) Szisztolés érték (Hgmm) <120     <130       130–139       140–159             160–179                >=180
Diasztolés érték (Hgmm) <80       <85           85–89           90–99              100–109                >=110

Só helyett bors

A vérnyomás gyakran már gyermekkorban emelkedni kezd, a felnőtteknek pedig az életkor előrehaladásával mind nagyobb hányada szenved ettől a betegségtől. A megfogalmazás azonban pontatlan, mert a vérnyomás emelkedése legtöbbször nem jár szenvedéssel, és ha nem mérik, a magas érték ki sem derül, csak amikor infarktus vagy agyi katasztrófa döbbent rá erre a súlyos kockázati tényezőre. Franz H. Messerli, az amerikai St. Luke’s-Roosevelt Kórházcentrum orvosi igazgatója és munkacsoportja áttekintette azokat a táplálkozási, életviteli kérdéseket, amelyek e kedvezőtlen változásban szerepet játszanak.

Az egyik legsarkalatosabb pont, hogy az emberek többsége túl sósan étkezik. Az egészségügy törvényi szabályozása számos országban, így nálunk is adókkal igyekszik az élelmiszeripart rászorítani arra, hogy kisebb mértékben sózza az ételt, de célszerű az ennivalók csomagolásán megnézni a sótartalmat. A professzor szerint napi 2-3 gramm só volna a legjobb, de valójában ennek a többszörösét fogyasztjuk. A magyar háztartások különösen sósan étkeznek: mérések szerint a férfiak 17,5, a nők 12,1 grammot fogyasztanak naponta, és már a gyerekeknél is magasabb a sófogyasztás, mint amennyi egészséges lenne.

Ez persze nem jelenti azt, hogy íztelen ételeket kellene enni. Érdemes a bors, a friss és szárított növényi ízesítők és fűszerek erőteljesebb használatával az ételek ízesítésének alternatív formái felé fordulni. A nátriumban gazdag só is helyettesíthető: kapható például egyharmad nátrium-kloridot és kétharmad kálium-kloridot tartalmazó termék is, amelynek íze szinte megegyezik a konyhasóéval, mégis sokkal egészségesebb. Ily módon a szervezet káliumbevitele is nő, ami szintén jótékonyan hat a vérnyomásra.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!