Biosarok: szüreti örömök egészségre áldásos előnyei
Itt a szüret ideje a hagyományos szőlőskertekben és az ökogazdaságok parcelláin egyaránt. S mivel a bioszőlő, -szőlőlé, -must és -bor még nem kapott kellő figyelmet a hazai gasztronómiában, érdemes dióhéjban megismerni a termesztés és feldolgozás egészségre áldásos előnyeit.
A talaj természetes értékeinek őrzése mellett a bioszőlészetre is jellemző a kizárólag természetes anyagok – például földben érlelt tehéntrágya vagy porított szarvasmarhatülök-szaru – használata, és a talaj rendszeres szántása, ásása, a gyomok kaszálása. Az egészséges környezetben a növények ugyanis saját védekezőrendszerükkel képesek megküzdeni a gombás és egyéb betegségekkel szemben. S bár a bioszőlészetekben is használnak ritkán, kis mennyiségben ként és rezet, de atka- és rovarölő szert, gyomirtót, valamint felszívódó gombaölőt nem. A peronoszpóra és a rothadás ellen pedig már több helyen a tőkék finom agyagos permetezésével védekeznek. A természetes eljárásoknak köszönhetően a bioszőlőtermő területeken számos hasznos állat- és madárfaj él együtt, amelyek maguk is „besegítenek" a káros rovarok elszaporodásának féken tartásába, a különböző társnövények pedig növekedésük és bomlásuk során ásványi anyagokat juttatnak a szőlőtalajba anélkül, hogy szermaradványokkal terhelnék.
Ez az egészséges természetesség végigkíséri a biobor-készítés technológiáját is. Jellemző rá a minimális élesztő- és kén-dioxid-használat, hiszen a természetesen jelen lévő vadélesztő „működését" a biobor esetében nem zavarják meg gyomirtók vagy növényvédő szerek. A minőség megőrzését elősegítő ként is csak a fehérboroknál használnak, kis mennyiségben, hiszen a vörösboroknál a must és a szőlő héja együtt erjed, melynek során elegendő természetes tartósító anyag, úgynevezett tannin termelődik. Mindennek eredményeként a palackokba került bioborok a termelési és feldolgozási módszer és a vegyszerek hiány miatt természetesebbek, egészségesebbek hagyományos társaiknál, gazdagok ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban.
A bioszőlőlevekre is érdemes jobban odafigyelni. Amíg ugyanis a hagyományos gyümölcslevek legtöbbje nem közvetlen gyümölcspréseléssel, hanem sűrítményből, aromafelhasználással, legtöbbször szintetikus vitamin hozzáadásával készül, addig a biolevekhez, így a szőlőléhez is tilos művitaminokat adagolni. A legjobb minőségű biogyümölcsleveket – melyek semmilyen tartósítószert, vizet, hozzáadott cukrot, egészségkárosító E anyagot nem tartalmaznak – úgynevezett enzimfeltárás nélküli préseléssel állítják elő, azonnal üvegekbe töltik, majd kíméletesen hőkezelik, így őrizve meg az eredeti gyümölcs életfontosságú alkotóelemeit.
Hozzászólás zárolva.