HORDÓBAN ÉRLELT ÖRÖKSÉGÜNK
Egyet szeretett Ady és Móricz!
A brandy-ről sokunknak egy hatalmas bőrfotelben üldögélő, a kandalló mellett csendben szivarozó, és öblös pohárból az italt kortyolgató idősebb úriember jut eszünkbe – valahonnan a múlt századból. Ez a berögzült kép azonban egyre inkább eltűnőben, hiszen a brandy napjainkban már nemcsak az idősebb korosztály kiváltsága – egyre több minőséget kedvelő, céltudatos modern férfi és nő választja a magyar brandy-t az elegáns gourmet-vacsorák zárásaként.
A világ legősibb párlatát alkimisták fedezték fel a Közel-Keleten az örök élet elixíre után kutatva. A bort először melegítették, majd a párolgás közben keletkezett gőzt felfogták – így született az első desztillált borpárlat. Nálunk már Károly Róbert korában (14. század) alkalmazták a technológiát!
Akárcsak a franciáknál, a brandy nálunk is kedvelt ital volt, elsősorban a polgári arisztokrata körökben. Egyetlen szalonból sem hiányozhatott, és békebeli kávéházaink italkínálatában is szerepelt. A brandy a 20. századi magyar irodalom olyan meghatározó szereplőinek adott ihletet mint pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső vagy éppen Móricz Zsigmond.
A magyar brandy később a Lánchíd történetével is összefonódott: 1949-ben a Lánchíd 100. születésnapján került először palackba a Lánchíd Brandy, mely hatalmas népszerűségnek örvendett. Ki hinné, az ital most 70 éves!
− A magyar brandy történelmünk része, komoly eszmei értékkel bír, így nem hagyhattuk, hogy feledésbe merüljön ez a nemes ital – árulta el Gulyás Csaba, a Zwack párlatszakértője. A brandy alapját egy 7 éves prémium francia borpárlat adja, melyet tölgy- és gesztenyefa hordókban érlelnek. A tradicionális receptet a mai kor ízlésének megfelelően megújították, csokoládés ízvilágát a háttérben vanília gazdagítja, teavirág és gesztenyeméz illatával pedig könnyed eleganciát sugall.
A tradíció tehát folytatódik…
Kelta whisky póréhagymával és nárcisszal
Hozzászólás zárolva.