Facebook hozzászólás
144

Hihetetlen: ebből készülne a párizsi?

Időről időre felbukkannak olyan pletykák a lépcsőházakban, irodákban, orvosi várótermekben, hogy: ne egyetek virslit, párizsit, X kolbászt, Y sonkát, mert egérfarok, állati szemét és minden egyéb van benne. És mi legtöbbször el is hisszük ezeket a „biztos forrásból” szerzett infromációkat, néhány hétig tartózkodunk is a gyanúba keveredett termék vásárlásától, de aztán – lássuk be – ugyanúgy levesszük a polcról, és visszük haza a családnak vacsorára.

Tudniillik, hogy miből készül a párizsi, a virsli, meg a többiek. A Magyar Sertéstartók Szövetségének honlapján találtunk is utalást egy élelmiszerkönyvre, amely meghatározza, hogy melyik terméknek pontosan milyen összetevőket kell tartalmaznia, pontosan milyen arányban, mennyiségben. Eszerint a parizer marhahús vagy sertéshús, esetleg egyéb húsféle, gyártási szalonna, jelleg- és ízalakító anyagok, sertés- és marhavágás étkezési melléktermékei, fehérbors felhasználásával készül.

A baj az, hogy Magyarországon nem vizsgálják rendszeresen sem az alapanyagokat, sem készítményeket, ebből fakadólag azt sem tudjuk, hogy mit fogyasztunk a magyar élelmiszergyártók által előállított termékek során, de azt sem tudjuk, hogy ami beözönlik késztermékként Nyugat-Európába, az mit tartalmaz.” – mondta el a Magyar Rádiónak Sákán Antal, a szövetség elnöke.

Józan ésszel is furcsának tűnhet, hogy ha ennyi minden kell a párizsihoz, akkor hogy létezik az, hogy szinte nevetségesen alacsony áron is hozzá lehet jutni egy kilóhoz.

A vevők körében rendkívül népszerű baromfipárizsi például mindig is a legolcsóbbak közé tartozott. A baromfiparizerbe ugyanis beledolgozzák a csirkék bőrét is, amely magas zsírtartalmú, ám nagyon olcsó hozzávaló. A henteseknél is drágábban kapható csikemellet azonban kihagyják a finomság készítéséből.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség természetesen rendszeresen ellenőrzi a boltok hűtőiben lévő árukat.  Legtöbbjüknél az volt a gond, hogy kevesebb mint hatvan százaléknyi húst tartalmaztak. Amelyik termék már nyolcvan százalék fölött „teljesít” e téren, az már prémiumárunak számít – nyilatkozták a szakértők.

Sz. F.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…
1 / 3 462

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!