Facebook hozzászólás
184

Így csökkenthetjük a konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználását

A tudatosabb használattal komolyabb eredmények érhetők el

Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés feltételeinek változásai miatt valószínűleg sok magyar háztartásban mindennapi témává válik egyes konyhai és háztartási gépek energiafelhasználása. A Sencor ezért szeretne néhány hasznos tippet adni annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen egyes nélkülözhetetlen háztartási gépek áramigényét.

Porszívózás energiatakarékosan

A porszívók azok közé a készülékek közé tartoznak, amelyek hetente legalább egyszer használatban vannak. Az, hogy mennyi ideig üzemelnek egy-egy takarítás alkalmával, az nagyban függ a lakás alapterületétől, valamint a porszívózni kíván felületektől. „Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy kisebb szívóerőt igénylő felszíneken, így például járólapokon, PVC-padlókon ne használjuk a készüléket a maximumon. Ammenyiben a porszívó rendelkezik szívóerő-állítási lehetőséggel, akkor éljünk vele, mert így kevesebb áramot fog felhasználni” – hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.

A konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználása tehát a megfelelő odafigyeléssel érdemben csökkenthetőek (Foto: Sencor)

A hatékonyabb üzemeltetés érdekében a Sencor azt javasolja, hogy mindig az adott felülethez illő porszívófejet csatlakoztassunk a készülékhez. A turbó vagy a normál szívófejjel például a padlószőnyegek, vagy a sűrű szövésű szőnyegek takarításához való, míg a padló fejjel a járólapokat, vagy laminált padló tisztítható meg a szennyeződésektől.

Íme a legenergiaigényesebb konyhai és háztartási gépek!

A konyhai kisgépek közül az egyik legenergiaigényesebb készülék a vízforraló, amelyből 1100-2200 W teljesítményű változatok lelhetők fel a piacon. Ez persze érthető, hiszen ezeknek a készüléknek rendkívül rövid idő alatt kell 60-90 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet előállítaniuk. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében érdemes lehet mindig csak annyi vizet melegíteni bennük, amennyi szükséges. Egyes példányoknál már 0,5 liternyi vizet is fel lehet forralni, nem kell feltétlenül a maximum szintig tölteni a készüléket. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy rendszeres időközönként ki legyenek vízkőtelenítve, mert a lerakódások ronthatják a vízmelegítés hatékonyságát.

Az ételek melegítése ugyancsak hozzátartozik a mindennapos konyhai feladatokhoz. Éppen ezért a Sencor azt javasolja, hogy aki nem árammal fűt, az inkább a mikrohullámú sütőt vegye igénybe az ételek melegítéséhez, ne pedig a gáztűzhelyet. Ezzel nemcsak időt, hanem energiát is lehet megtakarítani, hiszen egy átlagos mikrohullámú sütő 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik.

„Fontos ugyanakkor figyelni arra, hogy általában inkább a közepesen alacsony, vagy a közepes energiafelhasználási szinten melegítsük az ételeket a mikróban, mert ezek a maximálisan elérhető teljesítmény 48-66% százalékát használják fel, de közben hatékonyan melegítik fel az ételeket” – tette hozzá Lucza András.

Főzésnél pedig érdemes lehet inkább az elektromos kukták tudására és teljesítményére támaszkodni, ezek ugyanis hatékonyabban dolgozhatnak a gáz-, illetve a villanytűzhelyeknél. „Egy 4 literes edénnyel és legalább 10-16 féle főzési programmal rendelkező 1100 W teljesítményű kukta elegendő lehet egy 4-6 fős család számára

– emlékeztetett a szakember.

A konyhai és a háztartási gépek energiafelhasználása tehát a megfelelő odafigyeléssel érdemben csökkenthető, ami idővel a villanyszámlát is meglátszik majd.

Ezt is olvasd el:



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!