Szájról-szájra, és egyik generációról a másikra terjednek azok az ősi praktikák és fortélyok, amelyek azonnal gyógyírt jelenthetnek a sütés-főzés és a vendéglátás során felmerülő vészhelyzetekre.
Összegyűjtöttünk néhány hasznos ötletet, talán van köztük néhány ismerős is… A bulizós, bálozós időszakban különösen jól jöhetnek:
Vendégváráshoz:
- A sós keksz, tallér, sós aprósütemény ismét friss, roppanós lesz, ha tepsiben néhány percre betesszük a meleg sütőbe.
- Ha a burgonyaszirom már nem elég ropogós, helyezzük néhány percre mikrosütőbe.
- A kifli, zsemle ismét friss lesz, ha kevés vízzel lepermetezzük, és néhány percre forró sütőbe tesszük. De ugyanilyen hatékony technika: ha a kenyeret, péksüteményt papírzacskóba tesszük, és 5 percre a 160 fokra felmelegített sütőbe toljuk. Olyan, mintha akkor vettük volna ki a pék kemencéjéből…
- Ha nem jön ki a ketchup a flakon vagy az üveg aljáról, nem érdemes órákig rázogatni, hanem tegyünk bele egy szívószálat, egészen toljuk le az aljáig. Az így bejuttatott levegő segít abban, hogy a massza kifolyhasson.
Főzéshez:
A magyar konyha elképzelhetetlen a hagyma és a fokhagyma nélkül, ám az erős illóolajok csípik a szemet és "bebüdösítik" a kezünket.
Mit tegyünk?
Például: Legelőször is nyissunk ablakot!
- A vöröshagymát könnyebb megpucolni és vágni, ráadásul kevésbé csípi a szemet, ha előtte néhány percig vízbe tesszük.
- A hagyma (és a hal) szaga gyorsabban elillan a kezünkről, ha nedves sóval mossuk meg.
- A fokhagymát könnyebb vágni és népszerűbb lesz, ha vágás közben enyhén megsózzuk. Egyébként jobb, ha nem vágjuk, hanem a késpengével lapítjuk szét és kaparjuk el.
- Ha néhány csepp citromot dörzsölünk a már megmosott kezünkre, az közömbösíti a fokhagyma szagát. Hideg vízzel öblítsük le. Ha elsőre nem elég hatékony, ismételjük meg…
- A fokhagymás étel fogyasztása után (de nem rögtön!) igyunk egy csésze tejet vagy együnk egy szelet csokoládét, így nem lesz kellemetlen a leheletünk.
- A hagymakarikák ropogósra sülnek, ha előtte lisztben meghempergetjük. Villával forgassuk át őket, hogy a szálak szétváljanak és a liszt a nedvességet felszívja. Bő zsiradékban süssük, és szűrőkanállal szedjük ki!
Apró praktikák, ám gyakran csak ennyin múlik konyhai sikerünk. Azért jó, ha néha hallgatsz bölcs nagyanyádra!
Hozzászólás zárolva.