Facebook hozzászólás
410

Miért együnk gabonaféléket?

Vajon az emberiség legősibb táplálékából, a gabonafélékből melyek s milyen minőségben kerülnek be étrendünkbe? S vajon mi az oka annak, hogy az évtizedekre elfeledett kukoricaliszt, zab és köles nálunk is reneszánszát kezdi élni, és újra felkerült az egészséges táplálkozás híveinek asztalára?

Ebben a rovatban már többször írtunk arról, hogy mennyire fontos a teljes kiőrlésű gabonafélék rendszeres fogyasztása. Nemcsak magas rosttartalmuk miatt nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára, hanem mert alapvető foszfor-, szelén- és vitaminforrások is. S ez nemcsak a búzára, az árpára, a rozsra és a rizsre igaz, hanem a méltatlanul elfeledett, hajdan a mindennapokban fogyasztott gabonákra, a kukoricára, a zabra és a kölesre is. Persze ahhoz, hogy ezek valóban olyan egészséges táplálékok legyenek, mint egykoron, fontos, hogy a vásárolt gabonatermékek vegyszermentes, vagyis ellenőrzött biotermelésből származzanak.

A kukoricalisztből készült

puliszkára, ha ízről nem is, de olvasmányaikból bizonyosan még sokan emlékeznek. Ez az étel nálunk a 20. század elejéig a szegényebb rétegek napi eledeleként vált ismertté, melyet tejjel, vízzel megfőzve hagymával, a módosabbak túróval, tejföllel, mézzel, dióval gazdagítva készítettek, s melyet vagy önmagában, vagy leveshez, húshoz köretként, főzelékhez fogyasztottak a nap bármely szakában.

Ez az étel az olasz konyhában a mai napig nem ment feledésbe, sőt ma is közkedvelt finomság, amit a magyar turisták is ismernek. A neve: polenta. A kukoricaliszt és -dara az alapanyaga az amerikai muffinnak, a latin-amerikai tortillának és az afrikai kukoricamálénak is.

Legyen puliszka, polenta, muffin, tortilla vagy málé, a kukorica alapú ételek töretlen népszerűségét, illetve nálunk újbóli „felfedezését" a magas tápérték, a kitűnő ízanyagok s nem utolsósorban a kukoricaliszt jó tulajdonságai magyarázzák. Jelesül annak, hogy a kukorica magas rosttartalmú, gluténmentes gabona, tehát lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Emellett magas a fehérje-, a zsír- és szénhidráttartalma, és fontos vitaminok (B1, B2, C, karotin), valamint ásványi sók (foszfor, kalcium, vas) forrása. Ez a gabonaféleség – többféle feldolgozásban – megtalálható a hazai bioboltokban is, ami garancia arra, hogy vegyszermentes ökogazdaságokból származik, szemben azzal, amely a nagyüzemi termesztés során leginkább vegyszerezett területeken fejlődik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!