Facebook hozzászólás
410

Miért együnk gabonaféléket?

Vajon az emberiség legősibb táplálékából, a gabonafélékből melyek s milyen minőségben kerülnek be étrendünkbe? S vajon mi az oka annak, hogy az évtizedekre elfeledett kukoricaliszt, zab és köles nálunk is reneszánszát kezdi élni, és újra felkerült az egészséges táplálkozás híveinek asztalára?

A többszörösen egészségvédő zab

a világ számos pontján szintén népszerű eledel-alapanyag, melyet jótékony hatásai miatt nálunk is egyre többen kezdenek fogyasztani. Mára ugyanis már tudományosan is bizonyítást nyert, hogy a búza mellett a zab az egyik legértékesebb gabonanövény. Tápértéke magasabb is a búzáénál, keményítőtartalma kisebb, fehérjéje könnyebben emészthető. Jelentős mennyiségű E-vitamint, magnéziumot, káliumot és vasat, valamint szilíciumot, cinket és B-vitamint tartalmaz. A belőle készült zabkása, zabpehely, zabkorpa rendszeres fogyasztásával megelőzhetők a szív- és érrendszeri betegségek, csökkenthető a koleszterinszint. Természetes lúgosító is, így képes megkötni, megszüntetni a szervezet savasodását, és jó hatással van a depresszióra, idegességre. Rosttartalma jótékony a bélműködésre: lassítja a zsírok, szénhidrátok és rákkeltő anyagok felszívódását. Emellett fontos a cukorbetegségben szenvedők étrendjében is: rostjai ugyanis az étkezések után lassítják a vércukorszint emelkedését.

A zabból készült termékek félkilós csomagolásban szintén beszerezhetők a bioboltokban, néhány száz forintos áron. Felhasználhatóságuk széles: a zabpehely például levesek, főzelékek, sütemények, pogácsák, kenyerek alkotóeleme lehet, rántás helyett is jó: az áztatott zabpelyhet bele kell keverni az ételbe, amitől az rostdúsabbá, táplálóbbá válik. Sőt, húsos ételekbe is keverhető, például fasírtba vagy a töltött paprika töltelékébe.

A hajhullást megakadályozó köles

a legrégebben termesztett gabonanövényünk, amelynek szintén számos egészségvédő hatása van. Az egyetlen olyan gabonaféleség, amelyben teljes értékű fehérje található. Lúgos kémhatású, telítetlen zsírsavakban rendkívül gazdag növény, emellett ismertebb társaihoz hasonlóan sok benne a vitamin és az ásványi anyag is. Ez utóbbiak közül a szakemberek a szépségápolásban jól ismert és használt szilíciumot emelik ki.

A köles és a kölesliszt fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A kutatások során bizonyítottá vált, hogy a rákmegelőzésben éppúgy szerepet játszik, mint az öregedési folyamatok késleltetésében, de segít a fogszuvasodás megelőzésében és a fogzománc megvédésében is. Emellett erősíti a látást, gyulladáscsökkentő, és szabályozza a vércukorszintet, a zsíranyagcserét, erősíti az erek falát, a tüdő kötőszöveti rendszerét, az emésztőrendszert. S a legújabb kutatások szerint eredményesen alkalmazható – a gyakran hormonális zavarok, vas- vagy cinkhiány miatt – fellépő úgynevezett diffúz hajhullás – amikor a haj hosszú távon nagy mennyiségben hullik ki a fejbőr egész területéről – megelőzésére is. Értékes tápanyagai miatt kismamáknak, kisgyerekeknek és fejlődésben lévő kamaszoknak is ajánlják.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 455

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!