Facebook hozzászólás
188

Mindennapi diéta

Létezik olyan, hogy standard diéta? Attól függ… A táplálkozásnak vannak olyan alapvető szabályai, melyek betartásával ha fogyni nem is fogunk feltétlenül, testünknek mindenképp kedveskedhetünk. A helyes táplálkozással foglalkozó szakemberek egyetértenek a három alapvető tápanyag, azaz a protein, a szénhidrát és a zsiradék fontosságában,…

 melyek az adott, általunk választott diétától függően eltérő százalékban vannak jelen, de mindenféleképpen részét kell hogy képezzék étrendünknek. Az élelmiszerekben ezek közül az anyagok közül legalább kettő megtalálható, kivéve a cukrot és az olajat, melyek kifejezetten csak zsírból vagy szénhidrátból állnak.

Aminosav szükségletünket kielégíthetjük, ha húst, halat vagy sajtot eszünk, de ezek igen eltérő mennyiségben tartalmaznak olyan egyéb fontos anyagokat, mint a vas, a jód és a kalcium. Tehát az ideális táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak, s egyszersmind változatosnak kell lennie: például sok gyümölcs kalória értéke megegyezik, míg eltérő mennyiségű vitamint tartalmaznak. Az almában és a mandarinban például rengeteg a C-vitamin, míg a kajszibarack inkább karotinoidban gazdag.

Ne feledkezzünk meg a folyadékok fontosságáról sem! A víz lényeges főszereplője táplálkozásunknak és emésztésünknek. Elég csupán a kiválasztott anyagok felhalmozódására és a testünkben felszívott folyadék mennyiségére gondolnunk. Megfelelő mértékű víz, vagy víz alapanyagú ital fogyasztása (ez körülbelül 2 liter naponta) segít megelőzni a székrekedést is. Tehát nagyon fontos, hogy sokat igyunk, és ne csak étkezések közben. Ez egy olyan szabály, ami nemcsak a diéta időtartamára, hanem a mindennapokra is vonatkozik. A víz, a tea, a leves, de a folyadékban gazdag gyümölcsök és zöldségek is fontosak az ideális hidratálás szempontjából.

Azon kívül, hogy figyelmet szentelünk az alapvető tápanyagok egyensúlyának az étrendünkben, fontos, hogy az étkezéseket jókor iktassuk be a napirendünkbe (kerülve az esti lakomákat, mondván, hogy csak akkor van időnk az evésre), és jó elosztásban. A szakemberek károsnak tartják a „bekapok egy szendvicset a számítógép előtt vagy újságolvasás közben” típusú étkezéseket. Ha lassan és nyugodtan eszünk, akkor jobban megrágjuk az ételt, melynek következtében az emésztés harmonikusabban zajlik. Nem olyan nagy baj, ha néha munka közben elfeledkezünk erről az egyszerű szabályról, az viszont annál inkább, ha megszokássá válik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!