Ökopékség Piszkén
Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”
– Tudom, sokak számára ez hókuszpókusz – mondja. – Én ekkor találkoztam először az energiaáramlás, -átadás kérdéseivel, a földsugárzási pontokkal, és megpróbáltam utánajárni ezeknek a dolgoknak. A jósoktól az ufósokig mindenkit végigjártam, míg végül találtam valakit, aki számomra hiteles volt. Ő kérdezte meg először, hogy sütök-e barna kenyeret. Hogyne, mondtam, s ő megkérdezte, hogy igazit-e. Kiderült: a magyar barna kenyér ugyanúgy és ugyanabból készül, mint a fehér, csak malátával színezik. Az is finom, de más, mint a rozs.
Az allergia óriási figyelmeztetés
Itthon akkoriban csak természetgyógyászok sütögettek teljes kiőrlésű lisztből kenyereket. Ollé Sándor pedig elkezdett megismerkedni a technológiával – elsősorban Németországban -, aztán szakmailag elmélyült benne, kísérletezett. Bejárta Erdélyt is, tanulmányozta a régi kenyérkészítési módszereket; mint mondja, kellett egy-egy ötletet.
– Ahogy a tudatom tágult, fejlődött, úgy alakultak a termékek is. Azt szeretném, hogy mindenki megtalálja, amit szeretne. Az is, akit rákényszerítenek a körülmények, és az is, aki magától eljutott odáig, hogy megnézi, mit eszik. Mert a táplálkozásra nagyon oda kell figyelni. Az egyre gyakoribb allergia óriási figyelmeztetés: az immunrendszer szól, hogy baj van. Nekem a bio azt jelenti, hogy nem tesszük tönkre a védekezőmechanizmusokat. Itt van a candidabetegség. Nem véletlen, hogy az a gomba, amellyel korábban jól megfért az ember, így elszaporodik a szervezetben, hiszen még a kisállatokat is antibiotikumokkal kezelik, ami pedig elpusztítja a természetes védelmet nyújtó baktériumokat.
Ezért is van az, hogy a Piszkei Öko Kft.-nél nem használnak állati eredetű alapanyagokat, nincs tej, sem tojás a termékekben. A növényi alapanyag az igazán tiszta, ám nagyon fontos, hogy a gabona, a gyümölcs, a magvak, mind valóban bio legyen. Mert hiába készül a pékáru teljes kiőrlésű lisztből, ami a gabonaszem egészét tartalmazza: ha vegyszerezik a gabonát, az bizony rajta marad a korpán. S akkor már nem bio.
Hozzászólás zárolva.