Facebook hozzászólás
493

Ökopékség Piszkén

Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”

Kolossa Katalin
Fotó: Burger Barna

 

Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”

 

Ollé Sándor: „Ahogy a tudatom tágult, fejlődött, úgy alakultak a termékek is. Azt szeretném, hogy mindenki megtalálja, amit szeretne. Az is, akit rákényszerítenek a körülmények, és az is, aki magától eljutott odáig, hogy megnézi, mit eszik”

 

„Ausztriában elég nagy terület bio, de nem az egész ország. Nálunk nagyon tiszta a föld, három év alatt az egész ország „biolanddá” válhatna. Hollandiában ehhez tíz év kellene”

 

„Magyarországon érdemes lenne jóval nagyobb figyelmet fordítani a biogabonára, különösen most, az uniós csatlakozás után. Biogabonát ugyanis bármilyen mennyiségben el lehet adni külföldön, és kvóta sincs rá”

 

 

Elismerések a piszkei ökopékségnek

1996   UKBA szakkiállítás III. helyezés (reformkenyerek)

1997   Az Év Bioterméke I. helyezés

            Vértes Expo Vásári Különdíj

Pünkösdi Vásár, Országos Kézműves Kamarai Termékdíj

1999   Az Év Bioterméke III. helyezés

Komárom-Esztergom Megyei Gazda Expo Közönségdíj

2000   Az Év Bioterméke Nagydíj

2003            Biokultúra Napok Közönségdíj I. helyezés

 

 

Antiöko: manipulált gének

Harmóniában lenni a természettel, ez a legfontosabb, vallja Ollé Sándor, aki szerint az a legnagyobb gond, hogy az ember drasztikusan belenyúl a természetbe. A piszkei pék a génkezelt élelmiszereket hozza fel példának: nem tudjuk, milyen a hatása annak, hogy belenyúlunk a génláncba. Ez a beavatkozás a termelés érdekeit szolgálja, mondja, nem a fogyasztókét.

Génmanipulációval lehetőség van egy élő szervezet kiválasztott génszakaszainak átültetésére másik élő szervezetbe, nem rokon fajok esetén is. A genetikailag módosított organizmusok (GMO-k) tehát olyan élő szervezetek, amelyekben a genetikai örökítőanyagot (DNS) a természetben elő nem forduló módon változtatták meg. A 2004. április 18-án életbe lépett új európai uniós szabályozás szerint minden olyan élelmiszert, amely genetikailag módosított összetevőket tartalmaz, külön jelöléssel kell ellátni. A szabályozás célja többek között az, hogy az ilyen élelmiszerek útját az előállítástól az értékesítésig nyomon lehessen követni.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!