Ökopékség Piszkén
Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”
Piacvédő intézkedésekkel is szembe kell nézni. Nürnbergben például, ahol a pékség nagy sikert aratott egy kiállításon, a helyi rend szerint bioterméket csak 40 kilométeres körzetből szállítanak be a városba. A technológiaátadás, a franchise kiterjesztése országhatáron túlra azonban járható út lehet. Bár Ollé Sándor nem a növekedést tartja szem előtt, sokkal fontosabb számára, hogy a vertikumot kiépítse, az alapanyag-termeléstől a -feldolgozáson át a késztermékekig.
Magyarország bioland
A huszonöt főt foglalkoztató cégnek – amelynek vezetésében már a tulajdonos lánya és fia is részt vesz – 2000-ben indult el a saját malma.
– A nagy malmokban a csőrendszerben benne marad az előző őrlés, ami aztán összekeveredik a biogabonával – mondja Ollé Sándor. – A saját liszt biztos, hogy tiszta. Hitelesek a termeltetőink is. A gabonát beérkezéstől saját kézben tartjuk, mi is tároljuk.
A biogabona beszerezése nem egyszerű dolog, már vetéskor le kell kötni, hogy meglegyen a megfelelő mennyiség. De miután a Piszkei Öko Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. hosszú évek óta ott van a piacon, már nemcsak üzleti, hanem baráti kapcsolatai is kialakultak. A cég egyébként húsz hektáron vet biogabonát, és most éppen egy tízhektáros gyümölcsös telepítését végzi – lesz mandula, kajszi, alma, meggy -, mert biogyümölcsöt még nehezebb szerezni.
– Magyarországon érdemes lenne jóval nagyobb figyelmet fordítani a biogabonára – állítja Ollé Sándor -, különösen most, az uniós csatlakozás után. Biogabonát ugyanis bármilyen mennyiségben el lehet adni külföldön, és kvóta sincs rá. Nem a mennyiséget kell nézni, nem azt, hogy egy hektáron mennyi terem, mert harminc mázsa biogabonáért is kapok annyit, mint hetven nem bioért.
A pékmester szerint Magyarország az Európai Unió éléskamrája lehetne.
– A határ nem itt, a Dunán van, hanem a fejünkben. A biogazda tudja, hogy a föld az unokákié. Ausztriában elég nagy terület bio, de nem az egész ország. Nálunk nagyon tiszta a föld, három év alatt az egész ország „biolanddá” válhatna. Hollandiában ehhez tíz év kellene.
Hozzászólás zárolva.