Facebook hozzászólás
525

Ökopékség Piszkén

Ollé Sándor: „Annak, aki bioterméket készít, hitelesnek kell lennie, nem lehet másmilyen, mint a terméke. Az édesanyám főztje is attól a szeretettől olyan, ami benne van. Az ember megérzi a különbséget”

Lisztkészítés kávédarálóval

Ollé Sanyi – mindig így mutatkozik be a telefonba a Piszkei Öko Élelmiszergyártó és Kereskedelmi Kft. tulajdonosa, aki, ahogyan ő mondja, hagyományos pék volt, s csupán a nagyközség lakói számára akart kenyeret, süteményt sütni. 1996-ban kísérletezett először biotermékekkel, 2000 óta már csak ilyet gyárt: teljes őrlésű, szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonából és magvakkal – lenmaggal, szezámmaggal, napraforgómaggal -, állományjavító adalékok nélkül, tengeri sóval ízesítve, mézzel, gyümölcscukorral, gyümölcsaszalványokkal édesítve. A lábatlaniaknak azonban még most is minden délután sütnek hagyományos fehér kenyeret.

Az elsőt biokenyeret magának sütötte a pékmester-cukrász, a hozzá való gabonát kávéőrlőn darálta meg. A kísérlet előzménye az volt, hogy 1995-ben egy alapítvány – amely az egészséges életmód terjesztését tűzte ki célul – arra a megállapításra jutott, hogy a piszkei pékségben készült termékek biorezonanciája kiemelkedik a másutt készültek közül. Ollé Sándornak ez felkeltette az érdeklődését.

– Tudom, sokak számára ez hókuszpókusz – mondja. – Én ekkor találkoztam először az energiaáramlás, -átadás kérdéseivel, a földsugárzási pontokkal, és megpróbáltam utánajárni ezeknek a dolgoknak. A jósoktól az ufósokig mindenkit végigjártam, míg végül találtam valakit, aki számomra hiteles volt. Ő kérdezte meg először, hogy sütök-e barna kenyeret. Hogyne, mondtam, s ő megkérdezte, hogy igazit-e. Kiderült: a magyar barna kenyér ugyanúgy és ugyanabból készül, mint a fehér, csak malátával színezik. Az is finom, de más, mint a rozs.

Az allergia óriási figyelmeztetés

Itthon akkoriban csak természetgyógyászok sütögettek teljes kiőrlésű lisztből kenyereket. Ollé Sándor pedig elkezdett megismerkedni a technológiával – elsősorban Németországban -, aztán szakmailag elmélyült benne, kísérletezett. Bejárta Erdélyt is, tanulmányozta a régi kenyérkészítési módszereket; mint mondja, kellett egy-egy ötletet.

– Ahogy a tudatom tágult, fejlődött, úgy alakultak a termékek is. Azt szeretném, hogy mindenki megtalálja, amit szeretne. Az is, akit rákényszerítenek a körülmények, és az is, aki magától eljutott odáig, hogy megnézi, mit eszik. Mert a táplálkozásra nagyon oda kell figyelni. Az egyre gyakoribb allergia óriási figyelmeztetés: az immunrendszer szól, hogy baj van. Nekem a bio azt jelenti, hogy nem tesszük tönkre a védekezőmechanizmusokat. Itt van a candidabetegség. Nem véletlen, hogy az a gomba, amellyel korábban jól megfért az ember, így elszaporodik a szervezetben, hiszen még a kisállatokat is antibiotikumokkal kezelik, ami pedig elpusztítja a természetes védelmet nyújtó baktériumokat.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!