- A sonkát sós páclében érlelik és füstöltéssel tartósítják, ezért főzés előtt pár órára áztasd hideg vízbe, hogy a só nagy része kiázzon belőle. Ha nagyon száraz és sós a hús, akkor egy éjszakára is beáztathatod, ellenkező esetben elég egy-két óra is. Végül öntsük el az áztatólevet.
-
A zsíros réteget hagyd rajta, ez akadályozza meg, hogy a sonka kiszáradjon.
- Főzés előtt jól mosd meg a sonkát!
- Ismét engedj a sonkára annyi hideg vizet, ami jól ellepi, majd tedd fel főni. Amint felforr, vedd vissza a lángot a legkisebb fokozatra!
- A sonkát tehát lassú tűzön főzd, nem szabad nagyon forrnia. Akkor lesz igazán finom a sonka, ha a főzővíz lassan forr, és nem lobog, inkább csak gyöngyözik. Fedőt ne tégy a fazékra.
- A főzővízbe tégy hagymát, ha szereted kevés fokhagymát, borsot és babérlevelet. Tovább gazdagíthatod az ízét, ha leveszöldségeket is teszel mellé (sárga- és fehérrépát, zellert stb.), de ezeket csak akkor tedd a fazékba, ha a sonka már félig megfőtt, különben szétáznak. Sót ne tegyél a főzővízbe, mert elég sós maga a sonka is.
- A sonkát annyi óráig főzd, ahány kiló (ha két kilós a sonka, legalább két órát kell főznünk). Ha van csont is a hús mellett, akkor próbáld azt kihúzni a sonkából a főzési idő végéhez közeledve – akkor van kész, ha könnyen elválik a hústól. A kötözött sonkát hústűvel ellenőrizhetjük, ha már könnyen bele tudod szúrni egész a közepéig, lekapcsolhatod a lángot.
- Ha megpuhult, hagyd meghűlni a levében. Semmiképpen se hagyd a levegőn kihűlni a sonkát, mert akkor kiszárad és megkeményedik. Csak akkor szeleteld, ha már teljesen lehűlt és megdermedt.
- Miután kihűlt, tedd át egy tálra, majd tedd a hűtőbe. Ha a sonka mellé szánt kemény tojásokat a sonkalében főzöd meg, különleges, enyhén füstölt zamatot kap, és még jobban illik a sonkához! Viszont így a tojásokat a festék már nem fogja befogni, mivel bevonja a sonka egy zsírréteggel.
Extra tippek:
-
A húsvéti sonkák típusai – Mire figyelj vásárláskor?A húsvéti ünnepi időszakban több, mint hatezer tonnányi füstölt áru fogy, mintegy 7 milliárd forint értékben. Melyik sonkát válasszuk, és mire ügyeljünk vásárláskor? Segítünk!
Érdemes a sonka levéből valamennyit félreraknod (amiben nem főzöl tojást), ebből készíthetsz húsvét után bablevest, sóletet. Mélyhűtőben fél évig eláll.
- Nemcsak finom íze lesz, de sokkal könnyebben emészthető a sonka, ha egy kevés kurkumával is fűszerezed! Így elkerülöd a haspuffadást, kellemetlen teltség érzést.
- Ha nincs időd beáztatni a sonkát, egy kis ecetet önts a főzővízbe, ami kiveszi a sót belőle. Az áztatást azonban azért sem érdemes kihagynod, mert így omlósabb, puhább lesz a hús.
- Ha kötözött sonkát vettél, a hálót a főzés után távolítsd el, legkésőbb akkor, amikor a húst a hűtőbe teszed, mert teljesen hidegen, szeleteléskor nehezebb dolgod lesz.
- A főtt sonkát a hűtőben esetleg vizes ruhába csavarhatod, de a legjobb, ha hagyod szabadon állni – így is sokáig fogyasztható marad. Semmiképp se tedd zárt dobozba vagy csomagold be légmentesen alufóliába, mert úgy hamarabb megromlik. (Forrás: andio.hu)
Hozzászólás zárolva.