Villantós sütik egyszerűen
Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kézbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.
A siker azon múlik, jól választod-e meg a tésztát, amiből ínyencséget akarsz varázsolni az asztalra. Ha csak fél órád van a mutatványra, nem jó ötlet hatlapos mézes tésztának nekikezdeni, mert az biztos kudarc. Fontos a sikerhez a jó recept is. Nem mindig célravezető napokig böngészni netet, összevetve a sok-sok hasonló útmutatót, abból általában káosz kerekedik csak. Válaszd ki azt a cukrászt, bloggert, szakácskönyvet, magazint, amelynek a receptjeiben nem szoktál csalódni, és légy hűséges! Készítsd el a sütit az ő ajánlása alapján, nagy valószínűséggel ugyanolyan jó lesz, mint az illető többi receptje.
Muffin
No, ha van valami, amit mindenki el tud készíteni, az a muffin. Ez persze nem lekicsinylése az említett kreációnak, csak ténymegállapítás: muffint sütni nem nehéz dolog. Persze ezt is lehet művészetté fejleszteni, de ha átmenetileg megelégszel az elismerő cuppogásokkal, válassz egy olyan receptet, ami azért bonyolultabb, mint egy faék, és jó, ha van benne egy olyan összetevő, aminek a jelenléte kiemeli a muffint az érdektelenség homályából, és máris kezdődhet a munka. Egy dolgot ne tévessz szem elől sosem: a muffin halála a túlkeverés. Higgy a leírásnak: egyik tálba mehetnek a száraz hozzávalók, a másikba a nedvesek, vegyítsd össze a két tartalmat, és csak addig keverd, míg a massza össze nem áll. Nem kell agyonkeverni, túldolgozni. És azt tudtad, hogyha 160 fokon sütöd a muffint, lapos lesz a teteje (ideális alapot biztosítva például annak, hogy a muffinból vajas krémmel turbózva cupcake váljon), ha 180-on, akkor megemelkedik, és kúp formájú lesz?
Omlós tészta
Elkészítésének fortélyát mindenképp érdemes elsajátítani, ugyanis nagyon változatosan felhasználható típus. Három fajtája van, a gyúrt, a kevert és az élesztős omlós tészta. Alkotóelemei a liszt, vaj és a porcukor, az arány pedig a jól megjegyezhető 3:2:1, azaz 3 rész liszt, 2 rész vaj, 1 rész porcukor. Adhatunk a tésztához tojást is, és sose hagyjuk ki belőle a kötelező egy csipet sót!
Az omlós tészta készítésének van két fontos szabálya, amik figyelmen kívül hagyása esetén hiába kérdezed meg orvosodat, vagy gyógyszerészedet, a bajon ők sem fognak tudni segíteni. Az első szabály, hogy a vaj mindig legyen nagyon hideg, sőt, a tál és a kezünk is legyen az. A másik fontos dolog, hogy az omlós tésztát sose gyúrjuk, csak morzsoljuk össze az ujjhegyeinkkel a vajat és a lisztet. A gyúrástól ugyanis beindulna a lisztben található glutén, ami nagyon klassz dolog lenne, ha épp kenyeret sütnénk, de az omlós tésztánál ez kerülendő folyamat. Legjobban akkor járunk, ha késes betétű aprítóba tesszük a lisztet és a hideg vajat, majd pulzáló működtetés mellett épp csak annyi ideig hagyjuk a tésztát kevertetni a géppel, amíg nedves homokhoz hasonló állagú nem lesz. Ekkor borítsuk az anyagot deszkára, gyors mozdulatokkal nyomkodjuk egybe a morzsákat – pont úgy, mint amikor anno nedves homokból kezdtünk várat építeni -, és már csomagolhatjuk is műanyag fóliába a labdacsot, aztán irány a hűtő, legalább 30 percre, de még jobb, ha néhány órára is magára hagyjuk a tésztát, hadd pihenjen. További felhasználását a pontos receptet mondják meg.
Egyensúlytészta
Nem nehéz kitalálni, honnan kapta a nevét ez a Jolly Joker. Igen, ugyanolyan súlyú liszt, cukor, zsiradék és tojás kell hozzá. Szódabikarbóna vagy sütőpor hozzáadásával levegősebbé tehetjük a tésztát. A recept pontos betartása esetén pedig olyan tuti kis süteményünk lesz, hogy mindig ilyet akarunk majd sütni, és a harmadik próbálkozás után már csukott szemmel is el tudjuk készíteni a sütit. Nyáron gyümölccsel rakhatjuk meg a tetejét gazdagon, télen jöhet bele a fahéj, a rum és a lekvár.
Vajas tészta
Nos, ebben az esetben rövid lesz a leírás: vajas leveles tésztából nyugodtan használj boltit! Jamie is így csinálja, és ha neki jó, hát nekünk is jó. Nem állítjom természetesen, hogy házi leveles vajas tésztát készíteni lehetetlen, én magam is kipróbáltam már többször, jó eredménnyel, de az tagadhatatlan, hogy a készen vásárolttal rengeteg időt takarítunk meg, és bizony a végeredmény igen jó. Kapunk fagyasztott leveles tésztát is, de már frisset is vásárolhatunk a szupermarketben, amit csak kicsomagolunk, és máris vághatjuk, tölthetjük, csavarhatjuk, süthetjük. Még a deszkát sem kell elővarázsolnunk a spájzból, a friss leveles tészta gyártói olyan zsírpapírba göngyölik a tésztát, amin kicsomagolás után nyugodtan megformázhatod a szükséges alakzatokat. Úgyhogy bár azt vallom, hogy a házi süteménynél nincs jobb a világon, a leveles tészta esetében azt mondom, nyugodtan vedd meg a készet!
Hozzászólás zárolva.