Facebook hozzászólás
508

6 isteni halas és rákos recept tavaszra-képekkel

Ha könnyű ételekről beszélünk, a halakat, rákokat sem hagyhatjuk ki a sorból. Igaz, nálunk nem annyira népszerűek, mint más országokban, de tavasz végétől, a nyár folyamán többször az asztalra kerülnek, hiszen vízközelben kézenfekvő választásnak tűnik egy-egy ilyen fogás.

HALAK, RÁKOK

Balatoni fogasfilé roston Kárpáti módra

Hozzávalók: 4 darab 18 dekás fogasszelet, 25 deka gomba, 20 deka folyami rákhús, tejszín, friss kapor, vaj, citrom, só.

Elkészítése: a cikkekre vágott gombát vajon megpirítjuk, hozzáadjuk a rákhúst, kevés tejszínnel, sóval, citromlével és friss kaporral sűrű ragut készítünk. A bőrös felén beirdalt fogasszeleteket sózzuk, majd először a bőrös oldalán, néhány perc után pedig megfordítva kevés zsiradékon készre sütjük. A pirosra sült halszeletekre rákanalazzuk a ragut, és petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Garnélarák feta sajttal
(görög recept)

Hozzávalók: 80 deka koktélrák, 10 deka tigrisrák, 40 deka lilahagyma, 80 deka (hámozott) paradicsom, 25 deka paprika, fél kiló feta sajt, 20 deka kefalotiri sajt, 5 deka fokhagyma, 1,5 deci olaj, bazsalikom, szárított kapor, őrölt bors, só, fehérbor.

Elkészítése: az olajon megpirítjuk a lilahagymát, hozzáadjuk a felszeletelt paprikát, paradicsomot és a koktélrákot, ezt összeforraljuk, beleszórjuk az elmorzsolt feta sajtot, ízlés szerint fűszerezzük. Cserépedénybe töltjük, a tetejét reszelt sajttal megszórjuk, és sütőben készre sütjük. Tálaláskor kevés fokhagymás olajon átpirított, fehérborral pácolt tigrisrákkal díszítjük.

Tonhal kék lagúna módra
(japán recept)

Hozzávalók: 15-18 deka vörös tonhal, 1 darab norilap, 5 deka tempura liszt, 5 deka somen tészta, 5 deka fejes káposzta, 4-4 deka sárgarépa és kaliforniai paprika, 2-2 cent balzsamecet és szójaszósz, 1 kiskanál reszelt gyömbér, a sütéshez olaj.

Elkészítése: a vörös tonhalat betekerjük a norilevélbe, majd a jeges vízzel palacsintatészta állagúra kikevert tempuramasszába mártjuk, és forró olajban 3-4 percig sütjük. A tésztát megfőzzük, majd az apróra vágott zöldségekkel összekeverjük, és a tányér közepére helyezzük. A tonhalat vékony szeletekre vágva a saláta köré rakjuk, majd a balzsamecetből, szójából és gyömbérből kevert szósszal meglocsoljuk.

Vörös sügér zellerkrémmel és rókagombával

Hozzávalók: 4 szelet vörössügér-filé, 20 deka rókagomba, 2 zeller, 10 deka vaj, 5 deka mogyoróhagyma, 1 deci halalaplé, fél-fél deci vörös- és fehérbor, fél deci tejszín, 5 deka pancetta (olasz húsos szalonna), olaj a sütéshez, az ízesítéshez extra szűz olíva, só és frissen őrölt bors.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!