7 tavaszi zölborsós recept
A tavasz íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két szlovákos ízvariáns, recept, tipp.Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-be kapkodunk belőle pucolás közben!
Készíthetjük úgy is, hogy 4 szelet sovány sertéshúst kissé kiverünk, megsózzuk megborsozzuk, majd vas- vagy teflonserpenyőben egy kevés olajon mindkét oldalukat megpirítjuk. Utána kicsi vizet aláöntve, lefödve félig megpuhítjuk, majd a zöldborsót is hozzáadva pároljuk meg teljesen.
Majonézes zöldborsósaláta
Hozzávalók: 60 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 1-1 kiskanál só és cukor, 8 evőkanál majonéz, 2 evőkanál tejföl, 1 kis csokor petrezselyem, mokkáskanál mustár, fél citrom leve, 1 evőkanál porcukor.
Elkészítése: A borsót enyhén sós, cukros vízben megfőzzük, lecsöpögtetjük, hűlni hagyjuk, majd a majonézzel meg a tejföllel összekeverjük. A fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, a mustárral, a citrom levével meg a porcukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.
TIPPÜNK
Tehetünk bele kis kockákra vágott párizsit, főtt tojást vagy fölszeletelt újhagymát, de kerülhet bele vékony csíkokra vágott füstölt lazac is.
Tojásos-borsós borjútekercs
Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott borjúkaraj vagy borjúszegy, 6 főtt tojás, 10-10 dkg vékonyan fölszeletelt füstölt sonka és kolbász, 20 dkg darált borjúhús, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 5-6 dkg reszelt parmezán sajt, 3 újhagyma, 8-10 dkg főtt zöldborsó, 5 dkg tisztított fenyőmag (esetleg mandula), 1 csokor petrezselyem, só, őrölt fekete bors, 3-4 evőkanál olívaolaj, száraz fehérbor, húsleves.
Elkészítése: A karajt vagy szegyet lapjában bevágjuk, majd kisujjnyi vastagra, téglalap alakúra kiverjük. A főtt tojásokat meghámozzuk. A kolbászt apróra vágjuk, majd összekeverjük a darált hússal, a tojással, a zúzott fokhagymával és a parmezán sajttal. A vékonyan felszeletelt újhagymát, borsót és a fenyőmagot belekeverjük. Fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk. A kiterített húst megsózzuk, megborsozzuk, ráfektetjük a sonkaszeleteket, majd rákenjük a húsos masszát. Felénk eső oldalán egy sorban végigrakjuk a főtt tojásokat, majd föltekerjük és megkötjük spárgával. Forró olívaolajon körös-körül megpirítjuk, majd egy kevés fehérbort és 2-3 deci húslevest aláöntünk, lefödve, kis lángon kb. 1 óra 20 perc alatt majdnem teljesen megpuhítjuk. Elfővő levét folyamatosan pótoljuk, a végén pedig köré szórunk 80 deka frissen kifejtett zöldborsót, együtt pároljuk puhára. Tálaláskor lefejtjük róla a spárgát, a hústekercset fölszeleteljük, a puha borsóra rakjuk. Vajon párolt zsenge sárgarépát kínálhatunk hozzá.
Hozzászólás zárolva.