Facebook hozzászólás
249

7 tavaszi zölborsós recept

A tavasz íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két szlovákos ízvariáns, recept, tipp.Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-be kapkodunk belőle pucolás közben!

Zöldborsós halragu

Hozzávalók:70-75 dkg fagyasztott tengerihal-filé, 3 evőkanál citromlé, só, őrölt fekete bors, 1 csomó újhagyma, 4 dkg vaj vagy margarin, 30 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál liszt, csipetnyi cukor, 1 dl fehérbor, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem.

Elkészítése: A szobahőmérsékleten fölengedett halat két centis kockákra vágjuk, meglocsoljuk a citromlével, enyhén sózzuk, borsozzuk és félretesszük. Az újhagymát tisztítás után vékony karikákra vágjuk, megfonnyasztjuk a vajon. A zöldborsót hozzáadjuk, megsózzuk, lefödve kis lángon majdnem puhára pároljuk, majd az utolsó 5 percben hozzáadjuk a halat. Közben a tejszínt a tejföllel, a mustárral és a liszttel simára keverjük, leheletnyit megcukrozzuk, a borral hígítjuk, és ráöntjük a borsós halra. 1-2 percig forraljuk, ezalatt leve mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a tojássárgájával gazdagítjuk, fölaprított petrezselyemmel meghintjük. Párolt rizs illik hozzá.

Zöldborsós szójapörkölt

Hozzávalók: 20 dkg szójakocka, 2-3 kiskanál ételízesítő por, 1 nagy vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1-1 kiskanál édes és csípős pirospaprika, 2 paradicsom, 1 zöldpaprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál majoránna, 30-35 dkg kifejtett zöldborsó.

Elkészítése: A szójakockát fél napra annyi ételízesítős vízbe áztatjuk, amennyi bőven ellepi. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk és az olajban üvegesre sütjük. A tűzről lehúzva a pirospaprikát belekeverjük, majd az apróra vágott paradicsomot és paprikát is hozzáadjuk. Kis lángon 10 percig főzzük, majd beledobjuk a kinyomkodott szójakockát is. A zúzott fokhagymával és a majoránnával fűszerezzük, lefödve kis lángon puhára pároljuk, elfővő levét pótoljuk. Mielőtt teljesen megpuhul, a borsót is hozzáadjuk, együtt készre főzzük. Ha kell utána sózzuk. Galuska vagy tarhonya illik köretnek hozzá.

Zöldborsófőzelék

Hozzávalók: 50-60 dkg frissen kifejtett zöldborsó, 4 dkg vaj, 1 kiskanál só, 2 csapott evőkanál (4 dkg) finomliszt, 5 dl tej, 1 kiskanál cukor, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!