7 tavaszi zölborsós recept
A tavasz íze. Megunhatatlan, mivel számtalan módon főzhetjük. Íme egy-két szlovákos ízvariáns, recept, tipp.Vigyázat, még olyan zsenge, finom a borsó, hogy duplán annyit kell belőle vásárolni, mint érett korában. Pláne, ha nyersen is be-be kapkodunk belőle pucolás közben!
Elkészítése: A zöldborsót megmossuk és lecsöpögtetjük. A vajat lábasban felolvasztjuk, belekeverjük a zöldborsót, kissé megsózzuk és lefedjük. Saját levében, kis lángon, 20-25 perc alatt puhára pároljuk. Ezután levesszük a fedőt, a borsót a zsírjára sütjük, majd a tűzről lehúzzuk, és a liszttel megszórjuk. Fakanállal kevergetve még 1 percig pirítjuk. Tovább keverve a tejet vékony sugárban ráöntjük, és még egyszer felforraljuk. Egy kevés cukorral meg őrölt borssal ízesítjük, a finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, még 2-3 percig főzzük. A főzeléket lisztszórás helyett habarással is sűríthetjük: a lisztet a tejben simára keverjük, így öntjük a puha borsóra.
Zöldborsófőzeléket mikrohullámú sütőben is könnyen készíthetünk. A vajat tűzálló tálba morzsoljuk, a borsót ráöntjük, kissé megsózzuk, és 0,5 deci vizet öntünk alá. Lefödve 750 wattal kb. 7 percig pároljuk, közben kétszer megkeverjük. A lisztet egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet is beleöntjük. A majdnem teljesen puha zöldborsóra öntjük, és lefödve kb. 4-5 perc alatt felforraljuk. Ekkor megkeverjük, cukorral és finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Végül 500 wattos teljesítménnyel még 3 percig főzzük. Tálalás előtt 5 percig állni hagyjuk.
Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.