Facebook hozzászólás
606

A diéta titkos csodafegyvere: a gomba

A gombák fontos jelentőséggel bírnak táplálkozásunkban, mert táplálóak, de nem hizlalóak, eltelítenek, mégis koleszterinmentesek, így a diéta során is érdemes fogyasztani őket.

A gomba a diétázók csodafegyvere lehet – Kép: Pixabay

Az egyik legtöbb vitamint tartalmazó zöldségünket – melynek számos elkészítési módja van – nem csak azért jó fogyasztani, mert finom és egészséges, hanem azért is, mert alacsony kalóriatartalma miatt, a diéta alatt is kiegészítheti étrendünket. A gombáknak különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is ajánlott fehérjeforrást jelentenek.

Vitaminok közül számos fajtájuk tartalmaz B1-, B2-, B6-, E-vitamint, niacint és karotint, valamint rezet és cinket. Jótékony összetételüknek köszönhetően fogyasztásuk ajánlott fogyókúrákban, magas koleszterinszint és magas vérnyomás esetén, cukorbetegségben, immungyengeségben és lassú anyagcsere esetén is. A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását. Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak – mondta el Bajor Zsuzsanna dietetikus, az Ízek és Érzések magazin szakértője.

A gombát sokféleképpen elkészíthetjük: fogyaszthatjuk levesként, pörköltként, rántva, sütve, kalapját töltve, párolva, vagy akár salátában is, illetve köretként. erre szolgáljon példaként egy korábban, olvasónk által beküldött recept.

Zöldborsós, spárgás és gombás vitaminbomba

Hozzávalók

50 dkg zöldborsó, 15 dkg spárga, 12 dkg csiperkegomba, 1dkg margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 evőkanál cukor, metélőhagyma, só, 5 százalékos ételecet, vöröshagyma, őrölt fehér bors, morzsolt kakukkfű

Elkészítése

A spárgát megtisztítjuk, majd ecetes, cukros vízben megfőzzük. A zöldborsót kevés vízben megfőzzük, a cikkekre vágott gombát a felhevített margarinban megpároljuk. Őrölt borssal és kakukkfűvel fűszerezzük, majd minden hozzávalót tálba rakjuk, és összekeverjük. Megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával, majd roston sült húsokhoz vagy sült szárnyasokhoz kínáljuk.

Küldje el Ön is kedvenc receptjét, az eletforma@piacesprofit.hu emailcímre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!