A karácsonyi székelykáposzta is lehet könnyű
Ilyenkor is találhatunk olyan zöldségfélét, amely egészséges és ezerféleképpen is elkészíthető. Ilyen a káposzta is, amelyből csirkehússal is lehet székelykáposztát készíteni. Egészséges és finom!
A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lila káposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol is. A család minden tagjának magas az A-, B- és C-vitamintartalma. Van bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek.
A káposztából készült magyar fogások a karácsonyi szezon legnépszerűbb ünnepi ételei, azonban hagyományosan nehezek, zsírosak. Ám az egyik legkedveltebb ételünk, a székelykáposzta is elkészíthető oly módon, hogy elkerüljük az ebéd után elnehezült gyomrot.
Hamis székelykáposzta
Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1/2 kiló csirke- vagy pulykamell
1/2 kiló savanyú káposzta
1/2 doboz kefir
pirospaprika
paprika
paradicsom
ételízesítő
só
sűrített paradicsom
Elkészítés
A hagymákat pici olajon megpárolom, hozzáadok egy kis sűrített paradicsomot, paprikát és paradicsomot feldarabolva, pirospaprikát, beleteszem a kockára vágott húst, összekeverem, és így együtt párolom. Tíz perccel előbb, mint ahogy a hús készre főne, beleteszem a kiáztatott savanyú káposztát, és együtt készre főzöm. Ekkor leöntöm a kefírrel (vagy joghurttal), csak összeforralom, és kész is.
Hozzászólás zárolva.