Facebook hozzászólás
122

A legfinomabb örökzöld receptek

Ezek a receptek örökzöldek. Minden időkben, minden korosztály számára ma is ízletesek és egyszerűek. Főzd meg! Nagyanyó szakácskönyvéből valók…

Manapság már a rétes nyújtásáról csak nagymamáink elbeszélései alapján hallhatunk, hiszen felgyorsult világunkban – mondják sokan – erre egyáltalán nincs idő. Pedig állítólag úgy jó a rétes, ha nyújtják. Íme egy recept, mely nem igényel hosszú időt, sok fáradságot és még nyújtani sem kell. Lehet ugyan, hogy nem fog szerencsét hozni, de hogy nagyon finom, az biztos. Akárcsak a két ajánlott savanykás leves meg a húsos kifli.

 

Savanyú becsinált leves

Hozzávalók:

40 dkg sertéshús, 10-10 dkg sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg karalábé, egy csokor petrezselyem, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, 1-2 evőkanál olaj, ecet és só.

Elkészítése:

A kisebb kockákra vágott sertéshúst kevés olajban megpirítjuk, majd megsózzuk, és felengedjük körülbelül 1,2 l vízzel. Amikor a hús félig puhára főtt, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, a vágott petrezselymet, és puhára főzzük. Ezután a levest levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgájával elhabart tejfölt, végül pedig kevés ecettel enyhén savanykásra ízesítjük.

Sonkás kifli

Hozzávalók:

20 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 tojás, 1 dl tejföl, 15 dkg sonka, 5 dkg vaj, pirospaprika, só.

Elkészítése:

A lisztet a vajjal, a tojássárgájával, kevés tejföllel és sóval tésztává gyúrjuk. Vékonyra kinyújtjuk, és háromszögletű darabokra vágjuk. A sonkát ledaráljuk vagy apróra vagdaljuk, vajjal és pirospaprikával gyúrjuk össze. Az így nyert sonkás tölteléket a háromszögletű tésztácskákon elosztjuk, majd ezután a kis háromszögeket kifli formára feltekerjük, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

Rétestészta ízlés szerinti töltelékkel

Hozzávalók:

A tésztához 1 tojás, 1 pohár tejföl, annyi rétesliszt, amennyit fölvesz, csipet só, majd a tészta megkenéséhez egy kis margarin vagy zsiradék.

Elkészítése:

A mennyiségek öt rúd rétes elkészítéséhez elegendők. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, majd a lágy tésztát vékonyra kinyújtjuk. A margarint a kevés rétesliszttel jól kikeverjük és a kinyújtott tésztára kenjük. Az így elkészített tésztát felcsavarjuk, fóliába csomagoljuk és a hűtőbe tesszük. Célszerű a sütés előtti estén ezt elkészíteni. Másnap 5 egyenlő részre vágjuk. Töltés előtt vékonyra kinyújtjuk és a kívánt tölteléket a kinyújtott tészta közepére halmozzuk. Ezt követően először a tészta alsó szélét hajtjuk fel, majd pedig a felső szélét hajtjuk vissza. A tetejét zsiradékkal megkenjük és előmelegített sütőben magas hőmérsékleten pirosra sütjük.

forrás: www.ujszo.com



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!