Facebook hozzászólás
193

Ahány ház, annyi kocsonya…Sertéskocsonya

Két okból szerethető a novemberi dermesztő hideg. Ilyenkor csődül össze a nagy rokonság, hogy a karácsonyi asztalra szánt disznót „kivégezze”, és az év első, rég várt kocsonyáját elkészítse. Mi ez utóbbihoz adunk egy kis segítséget.

Természetesen a húsboltokban is megvásárolhatunk mindent, ami egy igazán jó ízű kocsonyához szükséges, nem kell ahhoz rögtön "vérfürdőt" rendezni. A kocsonyakészítésnek is vannak alapszabályai, ám, hogy ki, hogyan variálja az alapreceptet – azt a saját szája íze határozza meg.

Sertéskocsonya

Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús(köröm, csülök, fej, farok, sertésbőrke vegyesen), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 4-5 gerezd fokhagyma, egy kis darab zellergumó, só, egész bors.

Elkészítés: A húsokat alaposan megtisztítjuk: szőrtelenítjük és a pecsétnyomoktól is megszabadítjuk. (Jó módszer erre a láng feletti perzselés, vagy egy originalt, eldobható borotvával való borotválás.) A húsokat több vízben is tisztára mossuk, majd annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi. Miután egy kicsit felforrt, leszedjük a habot a tetejéről, bezöldségeljük, és egy kevés sóval, borssal fűszerezzük. Lassú tűzön, kb másfél, két órát főzzük, de időnként végezzünk szilárdulási próbát. (Egy-két kanál lét egy külön kis tálkába kimerítünk, hogy meggyőződjünk a "dermedési" fokáról.)

Főzés közben nem szabad vízzel felönteni! (Gyakorlatilag úgy főzzük, mint egy jó húslevest!)

Amikor a hús már puhára főtt (ne málljon szét!), hagyjuk egy ideig ülepedni, majd a lét egy szűrőn átszűrjük, és a zsírt a tetejéről leszedjük. A húsokat a csontokról lefejtjük, és tányérokba elosztjuk, majd annyi lét merítünk rá, hogy elfedje. (Látványnak tehetünk bele a zöldségekből is.)

Hideg helyen dermesztjük, és tormával, friss kenyérrel fogyasztjuk.

Néhány praktika, és jó tanács:

–  Sokan a pikáns íz miatt, füstölt húst is tesznek a kocsonyába. A füstölt csülköt(ne egy egészet!), vagy oldalast előtte nap feltétlenül áztassuk ki, a sótartalma miatt. Azt is tudni kell, hogy a lé színe a füstölt hústól sötétebbé fog válni.

–  Aki a szárazabb húsokat kedveli, tehet bele disznónyelvet is!

–  A tetejéről a zsírt nem csak kanállal, hanem egy többrétegű szalvétával is leszedhetjük. (Rátesszük a lé tetejére, majd a rátapadó zsiradékkal együtt gyorsan lekapjuk róla.)





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!