Ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki!
Bár a zöldség alapú egytálétel nem magyar találmány, ahogyan mi a főzeléket készítjük, úgy nem készíti senki! A rántással sűrített főzelék a 19. században jelent meg, azóta számtalan receptet és fortélyt ismerhettünk meg. A főzelék – bár első látásra egyszerű ételnek látszik – okozhat meglepetéseket, hiszen még a gyakorlott háziasszonyokon is kifoghat a sűrítés. Megoldás lehet a főzelék alap, amely minden esetben biztosítja a megfelelő állagot, így nem kell attól tartani, hogy leveses lesz, vagy éppen a kanál is megáll benne.
Főzelék finomra hangolva
A főzelék sűrítése gyakran nem sikerül tökéletesen, hol szinte megáll a fakanál a habart vagy rántással készített ételben, hol pedig jobban hasonlít egy zöldséglevesre, olyan hígra sikerül. A tökéletes állagot nehéz elérni, a próbálkozások közepette előfordul, hogy a rántással túl sok zsiradék vagy liszt kerül az ételbe, így elveszti egészséges mivoltát. A MAGGI Főzelék Fortélyok pontosan erre a problémára készült megoldás. A főzelék alap olyan állagot biztosít, melyet édesanyánk, nagymamánk készítettek, segítségével a sűrítés nem okozhat többé fejfájást.
Főzelék, de hogyan?
•1. Ha hagyományosan magyar rántással sűrítjük be a főzelékeket, akkor zsírt vagy olajat hevítünk fel, liszttel és pirospaprikával keverjük, fokhagymával vagy vöröshagymával ízesítjük.
•2. Ha habarással készítjük, akkor tejjel vagy tejföllel kevert lisztet adunk a zöldségekhez.
Tudta-e…
• hogy a kelkáposzta főzeléket népiesen pulutykának is nevezik?
• hogy brokkoliból, karfiolból, kukoricából, az igazán vállalkozó szelleműek pedig csalánból is készíthetnek főzeléket?
• hogy 100 g zöldborsó főzelék rántással 300 kcal, míg ha főzelék alappal készítjük, akkor csak 88?
• hogy a kalóriaszegényebb rántás titka az, hogy először a lisztet pirítjuk meg, azután kimérve adunk csak hozzá maximum 1-1,5 evőkanálnyi olajat?
• hogy sűríthetjük a főzeléket tejszínnel, joghurttal, vagy a zöldségek egy részének turmixolt püréjével is?
• hogy ha konzerv zöldségből készít főzeléket, akkor a fűszerezésre különösen kell figyelni, hiszen már az így tartósított zöldségek is tartalmaznak sót?
• hogy a pikáns ízek kedvelői a tök- vagy zöldbabfőzelékhez adhatnak egy kanál sárgabarack lekvárt, a zöldborsóhoz mentát, a spenóthoz pedig bazsalikomot?
• hogy a MAGGI a magyar szokások és ízlés alapján készítette el a tökéletes sűrűséget adó Főzelékalapot?
Hozzászólás zárolva.