Facebook hozzászólás
262

Almás édességek

Amellett, hogy egészséges és mindig elérhető gyümölcs, változatos finomságokat is készíthetünk belőle. Mindössze fél óra alatt elkészíthetőek ezek az édességek!

Almafánk

Hozzávalók 4 főre: 3 alma, 2 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál finomliszt, 1,3 dl tej,1 egész tojás, 2-3 evőkanál édes fehérbor, csipet só

Sütéshez: étolaj (bőven)

Tetejére: méz, őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a csumájukat kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és vaníliás cukorral meghintve – félretesszük.

A lisztet a tojás sárgájával, a tejjel, a borral és a csipetnyi sóval ízesítve kikeverjük, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.(aki nagyon siet, az kikeverheti egész tojással is a masszát, habverés nélkül)

Az almakarikákat a masszába mártjuk,(előtte egy kis lisztben megforgatjuk, hogy jobban tapadjon rá) és közepesen forró, bő olajban 2-3 perc alatt aranyszínűre megsütjük.(közben egyszer, kétszer megforgatjuk) Szalvétára szedve az olajat lecsöpögtetjük.

Melegen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Nem csak önálló édességként, de sült húsok mellé is kiváló köret.

Idő: 20 perc

Almás lepény

Hozzávalók 6 személyre: fél kg alma, 40 g porcukor, 1 citrom, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, őrölt fahéj, 4 egész tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, egy csipet só.

Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, rácsöpögtetünk néhány csepp citromot.(nem barnul meg, amíg várakozik)

A vajat habosra keverjük a 15 dkg k.cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a csipet sót, a kevés reszelt citromhéjat és összedolgozzuk.

Egy tepsit kivajazunk, lerakjuk az aljára az almaszeleteket, meghintjük porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal, és ráöntjük a tésztamasszát.

Előmelegített sütőben, közepes tűznél arany barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor kockára vágjuk, és meghintjük fahéjas porcukorral.

Ötlet: friss körtével, barackkal, őszibarackkal, szőlővel, illetve ezek mélyhűtött és befőtt változataival is készíthetjük, ez utóbbiak esetében csorgassuk le alaposan a gyümölcsöt.

Idő: 35 perc

Almakocsonya

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg savanykás alma, 50 dkg cukor, 1 citrom leve





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!