Anyukám receptje: Epres gombóc
Édesanyám feledhetetlen gombóc receptjét küldöm Önöknek. Én mindig egy nagy adagot szoktam belőle készíteni és teszek a mélyhütőbe is, így egész nyáron van epres gombócunk.
Epres gombóc
Hozzávalók: 40 dkg. főtt burgonya, 15 dkg. liszt, kevés só, 1 tojás, 3 dkg. vaj, 15 dkg. zsemlemorzsa és 5 dkg. vaj a morzsa pirításához, 8 dkg. vaj a tésztára, 12 dkg. porcukor és 60 dkg-1 kg. eper.
( Mi rengeteg, legalább 1 kg. zsemlemorzsát pirítunk, ez ízlés kérdése)
Elkészítése:
A héjában főtt, meghámozott és áttört burgonyát kihűlés után összegyúrjuk a liszttel, sóval, vajjal és tojással. Sima tésztává dolgozzuk ki és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk. Négyszögletes lapokra vágjuk és minden lapocskára 1-1 epret teszünk. Aztán fölhajtjuk a sarkokat és gombócot formálunk belőlük. Lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Kb. 5 percig forraljuk, majd szűrőkanállal kiszedjük, lecsurgatjuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal. Aztán meghintjük pirított zsemlemorzsával és porcukorral.
Azaz ugyanúgy készül, mint a szilvás gombóc, csak szilva helyett érett, megtisztított és jól megmosott epret teszünk bele.
Remélem Önöknek is ízleni fog!
Jó étvágyat kíván hozzá: Erzsi
Nézd meg az eddig beküldött recepteket!
Hozzászólás zárolva.