Facebook hozzászólás
268

Átfáztál? Íme 5 leves recept, mely garantáltan felmelegít!

Hazánkban szinte elképzelhetetlen az ebéd, esetleg a vacsora leves nélkül. A leves, mint az étkezés bevezetője, étvágykeltő és étvágyfokozó hatású Ráadásul ebben a nagy hidegben, percek alatt felmelegít bennünket.

1. Burgonyaleves pirítóssal

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 4 szál póréhagyma, 1-2 evőkanál vaj vagy margarin, fél kávéskanál majoránna, 4 evőkanál zöldségleves, 8 szelet ciabatta kenyér, 1 ½ dl tejföl, só, bors, 1-2 evőkanál reszelt torma

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockákra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, és finoman felszeleteljük. Forró zsiradékban mindkettőt megpároljuk. Felengedjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk a majoránnát és a levest. Felforraljuk, majd 15 percig főzzük.

A kenyereket megpirítjuk, és elosztjuk rajta a borssal ízesített tejfölt.
A leves pépesítjük, majd sóval és tormával ízesítjük. Tálaláskor belekeverünk egy kevés tejfölt és megszórjuk póréhagyma-karikákkal. Forrón, a pirítóssal együtt kínáljuk.

2. Olasz paradicsomleves

Hozzávalók: 1,5 kg paradicsom (lehet konzerv is), 2 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ág rozmaring, 8-10 dkg ciabatta kenyér, 4 evőkanál olívaolaj, só, bors, pirospaprika, esetleg cukor, 5 evőkanál zöldségleves, 40 g parmezán, 3-4 ág bazsalikom és oregánó

A megmosott paradicsomot bevágjuk, és forrásban levő vízbe mártjuk. Héját lehúzzuk, és feldaraboljuk.
A hagymákat felkockázzuk, a rozmaringot apróra vagdaljuk, a kenyeret kockákra vágjuk.

3 evőkanál felhevített olajban – állandó keverés mellett – megpirítjuk a hagymákat és a kenyérkockákat. 4 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A paradicsomot beletesszük a maradékba, rövid ideig pároljuk, majd sóval, borssal, pirospaprikával és a vagdalt bazsalikommal fűszerezzük. Felöntjük ¼ liter vízzel és a levessel, majd lefedve 20 percig főzzük. A levest pépesítjük. A félretett kenyérkockákkal, reszelt parmezánnal, oregánóval megszórva tálaljuk.

3. Finom gombaleves

Hozzávalók: 2-3 szál póréhagyma, 25 dkg csiperkegomba, 15 dkg vargánya, 3 evőkanál vaj vagy margarin, só, bors, 1,5 dl tejszín, 2 evőkanál zöldségleves, 1 evőkanál liszt, 2-3 evőkanál száraz sherry
A pórét megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk, és felszeleteljük. 2 evőkanál felhevített zsiradékban megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább. Sóval, borssal ízesítjük. Felöntjük ¾ liter vízzel, a zöldséglevessel és a tejszínnel. Felforraljuk, és 15 percig főzzük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!