Facebook hozzászólás
300

Az ehető fekete arany

A sokféle fűszergomba közül a legnagyobb hírnévre a szarvasgomba, más néven trifla (truffle, trüffel) tett szert, mely ritkasága és rejtőzködése miatt igazi különlegességnek számít.

Magyarországon az olcsó, kilónként tízezer forintos típustól az akár félmilliós áron kapható szarvasgombáig mindent meg lehet találni. Az árfekvés általában 25 és 40 ezer forint között van kilónként. Friss trifla vásárlásakor fontos, hogy a gomba keményen rugalmas és jó illatú legyen, s a kereskedő által jelzett fajra jellemző jegyeket is figyeljük meg rajta. A fajtát illető tévedések elkerülése érdekében ennek a finomságnak a latin neve gyakran még az asztal mellett is felmerül, érdemes már vásárláskor rákérdezni.

Ennél olcsóbban is lehet kísérletezni, ha kész szarvasgombával készült terméket választunk. Ráadásul a szarvasgombás olaj, pástétom és más csomagolt ételek esetében attól sem kell tartani, hogy esetleg rosszul készítjük el a méregdrága alapanyagot.

 A legfontosabb típusok

A szarvasgomba szó sokféle gomba gyűjtőneve, melyek közül a legnagyobb kultusz a Tuber (jelentése: gumó) nemzetséghez tartozókat övezi. Ezek közül is a leghíresebb a Tuber melanosporum, melynek számos neve van: hívják fekete, francia vagy périgord-i szarvasgombának. Hazánkban a nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) a legelterjedtebb, de jelentősebb mennyiségben terem a téli szarvasgomba (Tuber brumale) is. Hogy nagyobb legyen a zűrzavar, a Tuber melanosporum neve sok nyelven "téli szarvasgomba", ezért ha tartósított készítményt vásárolunk, érdemes a latin nevet megkeresni a címkén. Magyarországon is terem a ritka és értékes piros húsú vagy isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum), amit csak magyarul hívnak pirosnak, máshol fehér a neve (truffle blanc, white truffle). Híresebb termőhelye az olaszországi Piemonte, ezért piemontei gombának is nevezik. Ez a legdrágább szarvasgombafajta, és sokan ízletesebbnek tartják, mint a franciák kedvencét, a fekete szarvasgombát (Tuber melanosporum).

Forrás: szarvasgomba.hu

Timár Gigi

Illusztráció: dongeovanny.com, frenchfoodexports.com, naturmediterraneo

A cikk a Piac és Profit 2008. októberi számának NHD rovatában jelent meg.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!