Babos káposzta, lélekmelegítő a fagyos januári estéken
Ez az étel igazán a téli szezonra való, a hideg januári estékre. Bár nem könnyű eledel és elkészítése is időigényes, a végeredmény megéri a fáradtságot. Próbálja ki bátran!
4 szelet karaj egyenként 15 dkg,
4 darab sütni való kolbász,
2 pár virsli,
50 dkg savanyú káposzta,
30 dkg bab (vagy piros bab konzerv)
1 fej hagyma,
6 dkg füstölt szalonna,
2 dkg sima liszt,
1 gerezd fokhagyma,
néhány szem borókabogyó,
fél babérlevél
kevés kömény, só,
2 gerezd fokhagyma,
6 dkg olaj
1,5 dl tejföl,
1 teáskanál keményítő,
Elkészítés:
A húst megmossuk, enyhén kiklopfoljuk, és sóval, borssal, szétnyomott fokhagymával fűszerezzük. A kolbászt mindkét oldalon több helyen bevagdossuk(kb.fél cm mélyen), a virslit félbevágjuk és az egyik végét keresztben bevágjuk. Ha a káposzta kissé savanyú, átmossuk, majd bő, sós vízben feltesszük főni. Ezután babérlevéllel, boróka bogyóval, köménnyel ízesítjük, és puhára főzzük. Ha megfőtt, lecsepegtetjük, és egy kevés főzőlét félreteszünk.
A hagymát meghámozzuk és finomra vágjuk, a fokhagymát apróra szétnyomjuk, a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy nagy lábasban kiolvasztjuk. Megpirítjuk benne a hagymát, fokhagymát és a lisztet, mindezt együtt rövid ideig pirítjuk. A félretett főzőlével felöntjük úgy, hogy sűrűn folyós legyen. Jól felforraljuk, majd hozzáadjuk a babot és a keményítővel felvert tejfölt. Még egyszer felforraljuk, jól összekeverjük és melegen tartjük.
Ezalatt forró olajban átsütjük a kolbászt, virslit és a hús mindkét oldalát, majd szépen elrendezzük a tálra tett káposztán.
Hozzászólás zárolva.