Banánkenyér zabpehellyel készítve
A banánnak igen magas a cukortartalma. Természetes édességének köszönhetően remek alapanyag lehet a belőle készült desszertnek, ami lehet például egy finom banánkenyér.
A banánkenyér sütési ideje viszonylag hosszú, de igazán érdemes kivárni. Ha már elkészült a banánkenyér, akkor sokáig megőrzi frissességét. Így kiváló lehet uzsonnás dobozok és piknik kosarak megtöltésére is. Mivel a banán a magas cukortartalmú gyümölcsök közé tartozik, így ha valamilyen sütemény alapanyagaként használjuk fel, érdemes kevesebb hozzáadott cukorral dolgozni. Vannak, akik egyáltalán nem adnak már cukrot mellé, így még kevésbé lesz megterhelő a fogyasztása. A következő receptben egyébként maradva az egészséges édességek nyomvonalán, teljes kiőrlésű lisztet és zabpelyhet használunk. És azért egy kis nádcukrot is.
Banánkenyér zabpehellyel elkészítve
Hozzávalók:
18 dkg teljes kiőrlésű liszt
7 dkg apróbb zabpehely
10 dkg puha vaj
10 dkg nádcukor
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál őrölt fahéj
2 tojás
3-4 érett banán összezúzva
10 dkg dióbél durvára vágva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzuk ki és béleljük ki a sütőformát. Tegyük a teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet, a vajat, a sütőport, a cukrot, a fahéjat és a felvert tojásokat egy nagy tálba. Alaposan keverjük ki a tésztát kézi mixer segítségével. Aztán mehet mellé a meghámozott és összetört banán és az aprított dió is. Ismét keverjük át a masszát, de ezúttal már csak egy egy kézi keverőlapáttal. Kanalazzuk az előkészített sütőformába, majd süssük kb. másfél óráig, addig amíg a beleszúrt villára már nem tapad a tészta. A sütési idő felénél alufóliával fedjük be a süti tetejét, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, hagyjuk a formában kihűlni és csak utána borítsuk ki.
Még több gyümölcsös finomság:
Fügés-diós gyümölcskenyér
Citromos-mákos süti mascarpone habbal
Hozzászólás zárolva.